IBAR NESTAJE?! VODE U KORITU SVE MANJE: Ovako nizak vodostaj ne pamte ni najstariji građani, REKA DO KOLENA (FOTO)
Foto: RINA

KRALJEVO

IBAR NESTAJE?! VODE U KORITU SVE MANJE: Ovako nizak vodostaj ne pamte ni najstariji građani, REKA DO KOLENA (FOTO)

Srbija -

Ni najstariji ribolovci ne pamte da je vodostaj Ibra bio manji u poslednjih nekoliko decenija nego sada. Na svakih tri stotine metara na Ibru su se pojavila velika peščana ostrva koja se iz dana u dan šire, reka retko gde prelazi dubinu od pola metra tako da ribolovci bez problema prelaze pešice u potrazi za nekim krupnijim komadom deverike, skobalja ili karaša. Na obalama su samo oni najstrastveniji i najuporniji, među kojima i braća Veljovići, trinaestogodišnji Đorđe i godinu dana stariji Marko, koji uz starije kolege polako ulaze u ribolovačke tajne.

foto: RINA

- Stanje na reci ne ide na ruku ni njima, ni nama, ali ni ribama, jer je vode u koritu reke sve manje. Ipak se nadam da će kiša da padne vrlo brzo i malo produži sezonu jer je tokom celog leta ulov bio slab, rekao je poznati kraljevački ribolovac Slavko Đuđić.

foto: RINA

Višemesečna suša uzela je svoj danak i kad su u pitanju reke, potoci i bunari u kraljevačkom kraju. Međutim, uprkos velikoj suši snabdevanje Kraljevčana pijaćom vodom iz bunara u Konarevskom polju za sada je stabilno. Ipak, situacija u selima je mnogo teža. Mnogi potoci i bunari su presušili što stvara ozbiljne probleme u snabdevanju vode kako za piće tako i za napajanje stoke.

foto: RINA

U selima setva pšenice ozbiljno kasni, zasejane njive su prava retkost, tako da ratari željno čekaju kišu koja nije pala puna četiri meseca.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track