Zaposleni na TV Čačak neće da prekinu program

Odbijaju stečaj

Zaposleni na TV Čačak neće da prekinu program

Srbija -
Stečajni upravnik je sinoć obavestio zaposlene na TV da im prestaje radni odnos i naložio im da u ponoć prekinu emitovanje programa, što su zaposleni odbili

ČAČAK - Zaposleni na TV Čačak proveli su prethodnu noć u prostorijama TV odbijajući da prekinu emitovanje programa koje je od njih tražio stečajni upravnik, rekao je danas predsednik Štrajkačkog odbora TV Zoran Grujović.On je naveo da će svi zaposleni i honorarci ostati na TV do daljeg i da će nastaviti emitovanje programa po zakonskom minimumu kako emituju u poslednjih mesec dana od kako su stupili u generalni štrajk.

Privredni sud u Čačku doneo je juče rešenje o pokretanju stečajnog postupka na TV Čačak zbog "trajnije nesposobnosti plaćanja" i imenovao stečajnog upravnika Aleksija Kaluđerovića, saopštio je štrajkački odbor.Stečajni upravnik je obavestio zaposlene na TV da im prestaje radni odnos i naložio im da u ponoć prekinu emitovanje programa, što su zaposleni odbili.

Rešenje o stečaju sud je doneo na predlog jednog od poverioca, firme "Pro Vision" iz Beograda, za neizmireni dug od 871.781 dinara.

Predlog o pokretanju stečaja podnet je 20. jula, rešenje je doneto samo tri dana kasnije, 23. jula 2012. godine, a uručeno je juče oko 11 časova TV Čačak, što je štrajkački odbor TV ocenio kao "ekspresno uvođenje stečaja i pravno nasilje".Pravni zastupnik Granskog sindikata novinara Srbije, advokat Nenad Cvjetićanin iz Beograda uputio je juče pisano saopštenje TV Čačak u kome ocenjuje da je pokretanje stečaja u TV nezakonito i da bi Agencija za privatizaciju, kao jedina aktivno legitimisana strana u tom postupku, morala podneti žalbu, kako bi u zakonskom roku bilo ukinuto.Sindikat TV je prilikom poslednje kontrole Agencije za privatizaciju, 18.jula 2012. zatražio raskid kupoprodajnog ugovora sa Zoranom Bojovićem, predstavnikom većinskog vlasnika, zbog četiri zaostale plate i dugovanja firme u iznosu od 28 miliona dinara i veoma teške situacije u kojoj se TV nalazi nakon privatizacije.Štrajk svih zaposlenih na TV Čačak počeo je 25. juna zbog neisplaćenih zarada i dorinosa za februar, mart, april i maj 2012.godine.TV Čačak ima ukupno 26 stalno zaposlenih radnika i četiri honorarna saradnika.Ta TV je osnovana 1999. godine kao opštinsko javno preduzeće, a privatizovana je 2009. godine kada je na aukciji zvanično kupio Miloš Bojović koji je tada bio učenik četvrtog razreda čačanske Gimnazije, a kasnije je vlasništvo nad TV preuzeo njegov otac, čačanski biznismen Zoran Bojović.

Kaluđerović: Razlozi za stečaj postoje, otkazi posledica

Razlog za otvaranje stečajnog postupka nad TV Čačak postoji, a to je nesposobnost te televizije kao stečajnog dužnika da plaća obaveze, rekao je stečajni upravnik Aleksije Kaluđerović, napominjujući da je pravna posledica prestanak radnog odnosa zaposlenih.

"Zakonska procedura je ispoštovana. Neosporno je da uslovi za stečaj postoje, obzirom da se iza ove blokade od 871.781 dinar krije veliko dugovanje koje iznosi 42 miliona", istakao je Kaluđerović.

On je naglasio da nije naložio, već predložio prekidanje emitovanja programa i da u prvom mahu primopredaje nije uzeo ključeve od prostorija, već samo od službenih automobila i pečate.

"Zaposlenima sam, takođe, rekao da napuste radna mesta", rekao je Kaluđerović, dodajući da stečajnog ročista nije bilo, jer je TV Čačak kao stečajni dužnik priznao obaveze.

Prema njegovim rečima, primopredaja dokumentacije i imovine još je u toku i da je rano govoriti o realnom finansijskom stanju stečajnog dužnika.

"Kako bi se došlo do geneze kako i od kada je počeo problem sa finansijskim poslovanjem poslovna dokumentacija će se pregledati pet godina unazad", rekao je Kaluđerović.

Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track