Otvorena izložba povodom tri decenije od pada Berlinskog zida
Foto: Pokrajinska vlada

Otvorena izložba povodom tri decenije od pada Berlinskog zida

Srbija -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se večeras na otvaranju izložbe „Ranije je sve bilo drugačije. Scene iz svakodnevnog života u NDR-u i za vreme velikih društvenih promena“, koja je postavljena u Kulturnoj stanici „Svilara“ povodom obeležavanja 30 godina od pada Berlinskog zida.

foto: Pokrajinska vlada

Postavku čine 33 dela istaknutih nemačkih fotografa Haralda Hausvalda (Harald Hauswald) i Morisa Vajsa (Maurice Weiss), koji su zabeležili scene iz svakodnevice Istočne Nemačke osamdesetih godina prošlog veka i trenutke pada Berlinskog zida 9. novembra 1989. godine.

foto: Pokrajinska vlada

Predsednik Mirović je istakao da će ova izložba osvežiti sećanje na jedan od najvažnijih događaja u modernoj istoriji, na rušenje Berlinskog zida, kao i na rušenje zidova koji su nastali nakon 9. novembra 1989. godine.

Mirović je naglasio da su nemački i srpski narod znali da izvuku pouke iz događaja koji su obeležili 20. vek.

„Večeras kada budemo gledali prizore i lica onih koji su učestvovali u rušenju Zida, istovremeno i onih koji su nam ukazivali na novu arhitekturu Evrope, na njene principe solidarnosti, zajedništva, međusobnog integrisanja, zapitaćemo se kakava su naša iskustva i da li smo izvukli pouke iz naših grešaka, i kuda stremimo u godinama koje su pred nama“, kazao je Mirović.

foto: Pokrajinska vlada

On je dodao da sasvim sigurno moramo stremiti razvijenijim, uspešnijim i bogatijim državama nego što jesmo, jer ćemo samo na taj način moći da odgovorimo na pitanja koja su se pred nas postavljena nakon rušenja Berlinskog zida.

Izložbu je otvorio ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib koji je izrazio zadovoljstvo zbog toga što publika u Srbiji ima priliku vidi slike pada Berlinskog zida, događaja koji je ponovo ujedinio Istočnu i Zapadnu Nemačku. On je dodao da je taj događaj simbol kraja Hladnog rata, te da u nemačkom i srpskom narodu postoje razlike u kulturi sećanja na taj period. Ova izložba je, kako je Šib naveo, prilika da se nove generacije kroz lica učesnika pada Berlinskog zida upoznaju sa tim delom istorije.

foto: Pokrajinska vlada

Izložbu „Ranije je sve bilo drugačije“ priredila je Ambasada Savezne Republike Nemačke u saradnji sa Kulturnom stanicom „Svilara“, a izložena dela posetioci će moći da vide od 8. do 22. novembra.

(Kurir.rs / Foto:Pokrainska Vlada)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja