SUBOTICA PRVA U SRBIJI: Do sada je besplatnu pravu pomoć dobilo 705 Subotičana
Foto: N.H.

podrška ugroženima

SUBOTICA PRVA U SRBIJI: Do sada je besplatnu pravu pomoć dobilo 705 Subotičana

Srbija -

U Srbiji se od 1. oktobra primenjuje Zakon o besplatnom zastupanju građana, a Subotica je 8 godina „pionir” u toj praksi. Pravnu pomoć, do usvajanja Zakona, besplatno dobilo 705 Subotičana!

SUBOTICA - U Srbiji se od 1. oktobra primenjuje Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, pa sada sve lokalne samouprave siromašnim građanima i žrtvama određenih krivičnih dela, mogu da obezbede pravo na besplatnu pravnu pomoć.

foto: N.H.

Kancelarija zaštitnika građana u Subotici, u praksi preteča je novog Zakona, a prema rečima zaštitnika građana Subotice Zlatka Marosiuka, nijedan subotički advokat nije odbio da zastupa te građane, niti je naplatio uslugu.

„Do zvanične primene Zakona 1. oktobra, u Subotici je uslugu besplatnog zastupanja dobilo 705 Subotičana. Grad Subotica još od 2011. godine imao svoj Program besplatnog pravnog zastupanja, na osnovu Sporazuma Grada Subotice i Osnovne organizacije advokata Subotice”, kaže za Kurir Zlatko Marosiuk.

On kaže, da je sistem besplatne pravne pomoći primenjivan 8 godina u Subotici, kako je predviđeno članom 67. Ustava Srbije, a do donošenja Zakona.

„Građanima slabijih primanja, taj model omogućio je pravnu pomoć u sudovima, na osnovu Zakona, sa ciljem socijalne i humanitarne pomoći građanima, jer mnogi, bez besplatne usluge advokata, ne bi imali šansu da zaštite svoja prava”

„ Za prethodnih 8 godina, do donošenja Zakona, Grad je pružao uslugu ove pomoći građanima koji su zatražili pomoć u zastupanju. Najviše je bilo onih sa minimumom socijalne sigurnosti po članu porodičnog domaćinstva”, kaže Marosiuk.

foto: N.H.

Sudovi u ovim predmetima, uz podnošenja rešenja o odobravanju besplatnog pravnog zastupanja, odlagali su ili oslobađali stranke od dospelih sudskih taksi, do okončanja takvih predmeta.

Zahteve za besplatno pravno zastupanje odobravala je Komisija od 3 člana, i to dva advokata i zaštitnika građana.

„Zanemarljiv je broj neodobrenih zahteva. Predviđeno je bilo zastupanje samo u građanskim i upravnim pravnim stvarima. Krivica se nije radila”, naglašava zaštitnik građana Subotice.

Prema njegovim rečima, u programu su učestvovali advokati, članovi Advokatske komore, prema listi sastavljenoj po azbučnom redu.

„ Za 8 godina, nijedan advokat nije odbio zastupanje ili probao naplati svoje usluge, kod građanskog prava ili parničnih postupaka, ali to su najčešće bili zahtevi oko radnog prava, nezakoniti otkazi, neisplaćene zarade, predmeti iz porodičnih odnosa, najčešće tužbe radi izdržavanja i to pod ostvarivanjem prava na socijalnu pomoć, a takođe i naknade štete, sve što je održivo pred sudom”, kaže Marosiuk.

foto: N.H.

Usluga advokata nije koštala ni građane, ni grad Suboticu.

„ Naš Sporazum je bio preteča sistema besplatne pravne pomoći, jer takav Zakon nismo imali, do pre više od mesec dana. Ubuduće, zaštitnik građana bude lokalni ombudsman, zbog usklađivanja sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a konačno, u tekst Zakona uneta je dredba o samostalnosti u radu”, kaže Zlatko Marosiuk.

(Kurir.rs/N.H. foto N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track