Na Koridoru 10 otkriven miljokaz iz rimskog doba

Retko arheološko otkriće

Na Koridoru 10 otkriven miljokaz iz rimskog doba

Srbija -
Kameni stub iz rimskog doba visok je 2,4 metra, dobro je očuvan, a stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika preveli su natpis koji označava 22. milju, što je udaljenost od Niša, rimskog Najsusa, do Rima

BELA PALANKA - Prilikom izgradnje auto-puta na Koridoru 10 u mestu Šuplja stena u blizini belopalanačkog sela Crvena reka, arheolozi Zoran Mitić i Katarina Lazarević otkrili su miljokaz - čitač kilometara, koji datira sa početka trećeg veka nove ere, potvrdio je danas arheolog Toni Čerškov iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika.Kameni stub iz rimskog doba visok je 2,4 metra, dobro je očuvan, a stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika preveli su natpis koji označava 22. milju što je udaljenost od Niša, rimskog Najsusa, do Rima. Na samoj trasi auto-puta otkriveni su i ostaci vile iz tog perioda pa se radovi na tom delu auto-puta obustavljaju do daljeg.

Arheolozi Zavičajne zbirke pri Narodnoj biblioteci u Beloj Palanci Zoran Mitić i Katarina Lazarević kažu da je miljokaz iskopao bager na dubini od svega 30 centimetara, u odličnom je stanju, a prevod teksta na stubu dokazuje da datira iz 230. godine nove ere.

Arheolog Toni Čerškov pojašnjava da je uz vojne diplome i vojničke šlemove miljokaz najređe arheološko otkriće, jer ih je bilo relativno malo, a postavljani su obično na raskrsnicama, oko odmorišta ili na mestima gde su putnici zamenjivali umorne konje.Osim miljokaza koji je odmah prenet u Belu Palanku, na samoj trasi puta arheolozi su otkrili i ostatke vile dimenzija 50 puta 50 metara za koju se predpostavlja da potiče iz istog perioda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track