SMATRA SE SVETOM PTICOM I GLASNIKOM IZMEĐU BOGA I LJUDI: Beloglavi sup zanemoćao,  pa se izgubio i sleteo u Lapovo! Spasli ga Marko i Bratislav (FOTO)
Foto: Facebook Printscreen, Lovački savez Srbije

lovci, hvala!

SMATRA SE SVETOM PTICOM I GLASNIKOM IZMEĐU BOGA I LJUDI: Beloglavi sup zanemoćao, pa se izgubio i sleteo u Lapovo! Spasli ga Marko i Bratislav (FOTO)

Srbija -

LAPOVO - Lovačko udruženje „Lapovo" iz Lapova, imalo je prethodnih dana neobičnog gosta. Na lokalitetu Staro brdo u Lapovu lovočuvarska služba, na čelu sa lovočuvarom Markom Jovanovićem, pronašla je i zbrinula beloglavog supa.

Već rano ujutru lokalni lovci su primetili zanimljivu pticu koja nikako nije karateristična za ove krajeve. Ažurni lovočuvar je odmah izašao na teren i obavestio Lovački savez Srbije o nesvakidašnjoj pojavi.

U kratkom vremenskom periodu LSS je pozvao stručnjake iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i zajedno započeli akciju spasavanja. Ptica je bila vidno iznemogla i nepomična, kako se nalazila blizu magistralnog puta postojala je velika mogućnost da izađe na saobraćajnicu, objavljeno je na Fejsbuk stranici Saveza.

U konsultaciji sa ornitologom Bratislavom Grubačem, i uz pomoć policije koja je zaustavila saobraćaj, lovočuvar je uhvatio pticu i zatvorio u kavez do preuzmanja.

Ptica je nahranjena i napojena, a odmah je primećena pozitivna promena u njenom ponašanju. Par sati kasnije stručnjak iz ZZPS Miloš Radaković preuzeo je beloglavog supa. Mladi lešinar je sada odveden u sigurne ruke eksperata, a mi se nadamo da će uskoro biti spreman da se vrati u prirodu.

Ovo je veliki dokaz o tome koliko su lovci neophodna karika u očuvanju životne sredine. Da nije bilo lovaca i lovočuvarske službe, priča ove veličanstvene ptice zasigurno bi imala tragičan epilog.

Beloglavi sup (Gyps fulvus) je krupan lešinar koji naseljava Pirinejsko i Balkansko poluostrvo,Malu Aziju i severne delove Afrike. Živi u klisurama i nepristupačnim liticama na kojima se gnezdi. Stanarica je ali prelazi velike razdaljine. Po načinu ishrane je isključivi lešinar, samim tim i jako bitan sanitarni faktor u održavanju ekosistema.

Gnezdi se u kolonijama, ženka najčešće polaže jedno jaje i zato je svaki primerak ove vrste dragocen. Beloglavi sup je naša najveća ptica sa težinom 7,5-8,5kg i rasponom krila oko 2,80m. Na Uvcu se nalazi najveća gnezdeća kolonija u Srbiji. Pored svog ekološkog značaja, ova ptica je jako bitna i u kulturološkom smislu.

Na grbu Nemanjića

Vrlo je često prikazivana na grbovima u srednjovekovnoj Srbiji pa ga je tako bilo na grbovima Nemanjića, Mrnjavčevića, Lazarevića i Crnojevića, kao i na mnogim ornamentima u srpskim crkvama i manastirima. Smatra se svetom pticom i glasnikom između Boga i ljudi.

U Srbiji je ova vrsta po statusu strogo zaštićena, a o njenoj populaciji brinu Zavod za zaštitu prirode Srbije i Fondacija ptica grabljivica- Beograd. Lovački savez Srbije se zahvaljuje svojim članovima, lovačkom udruženju „Lapovo“ i policiji iz Lapova, kao i Bratislavu Grubaču i Milosu Radakoviću iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, na saradnji i velikom doprinosu za očuvanje ove vrste.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track