OVDE JE BILA KNEŽEVA VEČERA! U SELU KOD KRUŠEVCA LAZAR NAZDRAVIO PRED ODLAZAK NA KOSOVO: U srcu Radan planine nekad bilo puno ljudi, danas samo 18 stanovnika (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/RTS

selo dobilo ime trpeza

OVDE JE BILA KNEŽEVA VEČERA! U SELU KOD KRUŠEVCA LAZAR NAZDRAVIO PRED ODLAZAK NA KOSOVO: U srcu Radan planine nekad bilo puno ljudi, danas samo 18 stanovnika (FOTO, VIDEO)

Srbija -

U kuršumlijskom selu Trpeze, arheolozi su pronašli temelje dve crkve. Jedna je građena između četvrtog i petog veka, a druga, srednjovekovna, podignuta je na temeljima prethodne crkve. Ostaci monumentalnih građevina ukazuju na to da su ovi krajevi nekada bili veoma naseljeni i da je u okolini bilo velikih gradova.

Prema predanju, knez Lazar je ovde priredio trpezu pre polaska u boj na Kosovo, po čemu je selo dobilo ime. Smešteno na samoj administrativnoj liniji sa Kosmetom, u srcu Radan planine, selo Trpeze nekada je bilo pogodno mesto za život. Sedamdesetih godina ovde je bilo 80 kuća, danas samo 18 žitelja.

„Svaka je kuća imala po deset članova. Bilo je dece, škola je radila. Kad sam išao u školu, u njoj su bila 93 đaka“, priseća se Radoš Lučić.

„To malo što nas je ostalo, započeli smo priču neku oko crkve, pošto se o tome priča godinama, i od dedova smo čuli da tu postoji, pa smo rešili da nešto uradimo za ovaj kraj, da nešto obnovimo, pa se možda neko vrati u ovo selo, nikad se ne zna“, navodi Milan Lakićević.

foto: Printscreen/RTS

A priče dedova o tome da je ovaj kraj i u dalekoj prošlosti bio veoma naseljen i da su ljudi tu gradili crkve bile su osnovane, jer su arheolozi, na inicijativu meštana, došli do zanimljivih otkrića.

„Ovde smo otkrili srednjovekovnu dvojnu crkvu koja ima različite faze gradnje, i korišćena je u isto vreme. Ono što jeste veoma značajno je još jedan dokaz života u ovim krajevima u srednjovekovnom periodu“, objašnjava arheolog Aleksandar Aleksić iz Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša.

„Imamo jednu grandioznu građevinu, dvojnu crkvu koja je nastala, da li obe crkve u jednom periodu, ili se jedna na drugu naslonila, to još ne možemo da potvrdimo, pošto su ovo tek početna istraživanja, ali imamo izuzetno karakterističan objekat“, kaže arhitekta konzervator Mile Veljković iz Zavoda za zaštitu spomenika Niš.

Istraživanja pokazuju da su se ovi objekti koristili u dužem periodu, a izazov za arheologe u nastavku iskopavanja je pretpostavka da su se, u okolini nalazila veća naselja, na osnovu kojih treba da otkriju ko je sve nastanjivao ove krajeve.

„Pronađen je jedan novčić rimske provenijencije, u sloju u kojem je ukopana crkva, što u ovom momentu ukazuje da crkva mora biti mlađa od IV ili V veka i pronalasci koji su pozno srednjovekovni“, kaže dr Emina Zečević, muzejska savetnica u beogradskom Narodnom muzeju.

Istraživanja finansira Ministarstvo kulture Republike Srbije, uz podršku opštine Kuršumlija koja želi da očuva i obnovi duhovne svetinje ovog kraja.

(Kurir.rs/RTS/Biljana Popović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track