Najnovije vesti

MILIONSKA ULAGANJA U SOCIJALNU ZAŠTITU: Loznica brine o osetljivim grupama građana
Foto: T. Ilić

do sada je izdvojeno 20 miliona dinara

MILIONSKA ULAGANJA U SOCIJALNU ZAŠTITU: Loznica brine o osetljivim grupama građana

Srbija

Grad Loznica poslednjih godina ulaže značajne sume novca u usluge namenjene osetljivim grupama građana, a sa još četrnaest lokalnih samouprava učesnik je projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe”, koji sprovodi GIZ.

Cilj projekta je unapređenje usluge socijalne zaštite u opštinama i gradovima osetljivih grupa, osoba sa invaliditetom, dece, starih, žena, migranata, žrtava nasilja, i drugih, a podržava ga Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Loznica ima više usluga socijalne zaštite za osetljive grupe, a Tanja Glišić Matić, načelnica za Društvene delatnosti u gradskoj upravi, ističe dnevni boravak “Sunce” za decu i mlade sa smetnjama u razvoju koja postoji više od deset godina.

foto: T. Ilić

Centar za socijalni rad je pružalac usluge, a za rad boravka Loznica je od 2008. do ove godine dala 27 miliona dinara. Poslednje dve godine postoji i usluga lični pratilac deteta, za koju je grad lani izdvojio osam, a ove 8,6 miliona dinara i realizuje je zahvaljujući podršci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a namenjena je predškolcima, učenicima osnovnih i srednjih škola. Od 2007. funkcioniše i pomoć u kući kao treća usluga koju takođe pruža Centar za socijalni rad i namenjena je za sada gradskom stanovništvu, a namera je da bude proširena i van gradskog područja. Za njeno funkcionisanje do sada je izdvojeno 20 miliona dinara.

- Po tome koliko i kako izdvaja sredstva za najranjivije članove društva, a to jesu svakako stari i bolesna deca, može se meriti koliko je neki grad razvijen. Cilj ovog projekta jeste da dođemo do onih korisnika kojima su zaista najpotrebnije i GIZ nam zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pomaže da kada je socijalna politika u pitanju naš budući rad stavimo na dobre temelje - kaže ona.

Grad pruža i uslugu pravo na stanovanje u zaštićenim uslovima, dok Lozničani koji imaju više od 65 godina imaju pravona besplatan gradski i prigradski prevoz, a za tu mogućnost da stari putuju od 2012. do 2019. iz gradske kase su izdvojena 53 miliona dinara. Tako je Loznica za usluge socijalne zaštite osetljivim grupama građana od 2007. do 2019. godine izdvojila ukupno oko 117 miliona dinara.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...