Najnovije vesti

SVAKA BI GA ZA MUŽA POŽELELA: Slobodan (28) iz Bele Palanke odlično tka, šije i veze, a evo šta mu ide najbolje
Foto: Beta/Biljana Ljubisavljević

mladi modni dizajner

SVAKA BI GA ZA MUŽA POŽELELA: Slobodan (28) iz Bele Palanke odlično tka, šije i veze, a evo šta mu ide najbolje

Srbija

BELA PALANKA - Modni dizajner i predsednik Udruženja "Miris zavičaja" iz Bele Palanke, Slobodan Mitrović (28) odlično tka, veze, šije, a odnedavno i prvi u Srbiji izradjuje leptir mašne sa etno motivima.

Navodeći da je prvenstveno dizajner, ali i da istražuje i savremeni crtež i 3D tehnike, Mitrović je rekao da izradom leptir mašni sa etno-motivima, pokušava da spoji "jedan savremeni predmet sa našom tradicijom".

foto: Beta/Biljana Ljubisavljević

"Mislim da je dobra ideja da spojim narodni motiv sa jednim savremenim predmetom jer je to način da očuvamo tradiciju. Nisam video da je neko kod nas do sada izrađivao takve leptir mašne, mahom se rade digitalnom štampom", rekao je Mitrović.

Odevni predmeti koje je dizajnirao Mitrović već su predstavljeni na modnim revijama u Srbiji, a njegov rad "Ljuljaška u pokretu" izrađen od strune i pur pene, izložen je na Fakultetu umetnosti u Nišu. "Zanimajući se za 3D teniku izradio sam autoportet samo od konca i eksera, bez olovke, ugljena ili nekog crtačkog sredstva. Iz te priče nastala je i ljuljaška u pokretu. Oba rada su velikih dimenzija. Portret je dimenzija 180x122 centimetra, a ljuljaška je dimenzija 190x180x45 centimetara", naveo je Mitrović.

foto: Beta/Biljana Ljubisavljević

On je nedavno postao predsednik Udruženja "Miris zavičaja" i već je dosta uradio na afirmaciji udruženja, ali i Bele Palanke.

- Udruženje postoji 13 godina i okuplja četrdesetak članova. Borimo se da očuvamo tradiciju, promovišemo stare zanate i negujemo domaću radinost, vez, zlatovez, pletenje, pustovanje vune, grnčarski zanat. Za nezaposlene stanovnike Bele Palanke organizovali smo proteklih meseci obuku za pačvork, za tehniku taj-daj i za tkanje", izjavio je Mitrović.

foto: Beta/Biljana Ljubisavljević

Članovi Udruženja "Miris zavičaja" izradjuju brojne suvenire koji su stalno izloženi u Centru za stare i umetničke zanate u Beloj Palanci. 

(Kurir.rs/Beta)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...