PREDSTAVLJEN  PETOGODIŠNJI PLAN JAVNOG ZDRAVLJA U LOZNICI: Prvi grad u regionu koji će usvojiti ovaj dokument
Foto: T.Ilić

za period 2020-2025. godine

PREDSTAVLJEN PETOGODIŠNJI PLAN JAVNOG ZDRAVLJA U LOZNICI: Prvi grad u regionu koji će usvojiti ovaj dokument

Srbija -

LOZNICA – Loznica će biti prvi grad u regionu koji će usvojiti Plan javnog zdravlja za period 2020-2025. godine i početi sa primenom aktivnosti planiranih ovim dokumentom.

U skupštinskoj sali danas je održan prvi sastanak tima koji je radio na izradi dokumenta, a u njemu su članovi skupštinskog saveta za zdravlje, predstavnici ustanova, javnih preduzeća i institucija iz Loznice kao i Zavoda za javno zdravlje iz Šapca

Prema rečima Tanje Glišić Matić, načelnice Odeljenja za društvene delatnosti, ovim sastankom otvara se javna rasprava, a Plan javnog zdravlja Grada Loznice 2020-2025. već od sutra biće na sajtu gradske uprave tako da ga građani mogu videti i poslati određene sugestije koje će biti razmatrane i uvrštene u dokument.

foto: T.Ilić

- Javna rasprava traje petnaest dana, posle toga dokument sa unetim sugestijama sa današnjeg sastanka i onim dobijenih od građana razmatra Gradsko veće, a onda će se naći i pred odbornicima. Na ovom dokumentu radili smo prethodnih godinu dana i imamo zakonsku obavezu da ga usvojimo. Loznica je prvi grad u regionu koji će usvojiti ovaj dokument i krenuti sa implementacijom planiranih aktivnosti. Naša vizija je - Loznica lider u dostignutom zdravlju njenih građana do 2025. godine – rekla je ona.

Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnia, podsetio je da je Loznica poslednjih meseci veliko gradilište kada je u pitanju rekonstrukcija infrastrukture zdravstva. On je naglasio da su u toku radovi na rekonstrukciji nekoliko odeljenja Opšte bolnice, Internog, Psihijatrije, Grudnog, očekuje se uskoro potpisivanje ugovora za rekonstrukciju oko devet hiljada kvadrata hirurško-ginekološki bloka koji od 1987.stoji nezavršen, a u toku je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Infektivnog odeljenja, Patologije i Onkologije.

foto: T.Ilić

- U sledećoj fazi predstoji izrada projektne dokumentacije za kompletno parterno uređenje Opšte bolnice u Loznici i kada sve to bude urađeno imaćemo oko 25 hiljada kvadrata rekonstruisanog prostora. Rekonstruisani objekti imaće novu opremu koja je i te kako važna za dijagnostiku. Ovim Planom javnog zdravlja dobro je procenjena životna sredina i u našem, Mačvanskom okrugu možemo biti zadovoljni sa stanjem u Loznici – kazao je Đokić i dodao da je u Loznici jedan lekar na 340 stanovnika, a u Mačvanskom okrugu na 450 stanovnika.

Prema nekim ranije iznetim podacima iz gradske uprave Lozničanima su najveći problem bolesti kardiovaskularnog sistema koje su u 2017. bili najveći uzrok smrtnosti, dok sa druge strane Loznica od 2011. beleži stalno popravljanje stope prirodnog priraštaj.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track