KONCERTOM SEVDALINKI PROSLAVLJEN DAN SANDŽAKA: Obeležen nacionalni praznik Bošnjaka
Foto: Grad Novi Pazar

Manifestacija

KONCERTOM SEVDALINKI PROSLAVLJEN DAN SANDŽAKA: Obeležen nacionalni praznik Bošnjaka

Srbija -

Jedan od najvažnijih nacionalnih praznika Bošnjaka - Dan Sandžaka - obeležen je organizovanjem večeri sevdaha u Novom Pazaru.

Ovaj praznik obeležava se u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine. Pored istorijskog značaja 20. novembar simbolizuje i tradicionalnu privrženost Bošnjaka vrednostima kao što su multikulturalnost, međusobno uvažavanje, slobodarski duh i čovekoljublje.

foto: Grad Novi Pazar

Grad Novi Pazar je nizom svečanosti obeležio ovaj praznik, a najviše pažnje privuklo je veče sevdaha u organizaciji Kulturnog centra Novi Pazar. Koncert je trajao 90 minuta, a publika je sa izvođačima ispevavala sevdalinke "Moj dilbere", "Kraj tanana šadrvana", "Razbolje se sultan","Moj behare i druge.

Pre početka programa prisutnima se obratio direktor Kulturnog centra Husein Memić, čestitajući im Dan Sandžaka, dok je urednik muzičkog programa Aladin Imamović istakao da će Kulturni centar Novog Pazara i ubuduće prigodnim programima obeležavati sve praznike Bošnjaka, ali i svih ostalih naroda koji žive u Novom Pazaru.

- Koncertna dvorana je bila premala da primi sve koji su želeli da uživaju u izvedbama najlepših sevdlinki. To potvrđuje da smo mi kao organizatori napravili dobar odabir izvođača, ali i ukazuje na vanvremensku vrednost sevdalinke kao muzičkog izraza duboko ukorenjenog u tradiciji Bošnjaka Sandžaka - naveo je Imamović.

foto: Grad Novi Pazar

Na koncertu su pored brojnih građana Novog Pazara bili prisutni gradonačelnik Nihat Biševac sa saradnicima, predstavnici Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umetnost, predstavnici kulturnog i javnog života grada i gosti iz zemlje i inostranstva.

* Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se finansira iz budžeta grada Novog Pazara

Foto: Grad Novi Pazar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track