Opština Ruma ide korak dalje kada je u pitanju društvena briga o deci i unapređenje uslova za njihovo obrazovanje
Foto: Opština Ruma

Opština Ruma ide korak dalje kada je u pitanju društvena briga o deci i unapređenje uslova za njihovo obrazovanje

Srbija -

Opština Ruma ide korak dalje kada je u pitanju društvena briga o deci i unapređenje uslova za njihovo obrazovanje. Od 2020. godine rumska lokalna samouprava obezbediće besplatne udžbenike za sve osnovce, izjavio je Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma.

Кada je u pitanju briga o najmlađima Ruma je sigurno primer na koji se mogu ugledati drugi gradovi i opštine u Srbiji, pa je tako nekoliko lokalnih samouprava već najavilo da će u njihovim sredinama 2020. godine vrtić biti besplatan, što je pionirski poduhvat upravo naše opštine. Podsetimo od 2018. godine vrtić je besplatan za svu decu u rumskoj opštini, ali se takođe iz godine u godinu, proširuju i kapaciteti predškolske ustanove "Poletarac", čime je rešen problem liste čekanja.

I ove školske godine Opština Ruma je za đake prvake, socijalno ugroženu decu i druge đake obezbedila besplatne udžbenike, no, želja lokalne samouprave je da svi osnovci ostvare to pravo. U budžetu Opštine Ruma za narednu školsku godinu obezbeđeno je 35 miliona dinara za nabavku udžbenika.

foto: Opština Ruma

"Кupićemo udžbenike za svu decu, od prvog do osmog razreda, i na taj način ćemo rasteretiti budžete naših građana sa jedne strane, a sa druge strane školama i raznim izdavačima stati na put u smislu provizije, selekcije dece ko ima pravo na besplatne udžbenike, a ko nema. Nama budžet u ovom momentu dozvoljava i ovu mere podrške, privreda nam puni budžet i možemo da izdvojimo 35 miliona za udžbenike za sve osnovce", poručio je predsednik Mančić.

Кao što je bio slučaj pre dve godine i sa besplatnim vrtićem, predsednik Mančić je naglasio da se ne radi se o nikakvoj političkoj kampanji ili predizbornoj priči, jednostavno Opština Ruma je finansijski značajno ojačala, budžet je stabilan što omogućava finansiranje ove i sličnih mera podrške.

Stabilna budžetska politika i konstantni privredni razvoj omogućili su da Opština Ruma finansira kapitalne projekte, koji se mere milionima evra, i to iz sopstvenih sredstava, što je do pre par godina bilo skoro nezamislivo.

Opština Ruma će u unapređenje mreže daljinskog sistema grejanja uložiti oko dva miliona evra. Radovi na izgradnji kotlarnice u naselju Tivol počeli su ove godine, a za narednu godinu planirana je izgradnja kotlarnice i u rumskom naselju "Solidarnost".

"Кotlarnica na Tivolu je projektovana da se radi u dve budžetske godine. Ono što nas raduje je da će se radovi na toj kotlarnici završiti mnogo pre roka. Po predlogu budžeta za 2020. godine planiramo da odmah po usvajanju planova nabavki i finansijskih planova za narednu godinu, pustimo i raspišemo javni oglas za izgradnju kotlarnice u naselju "Solidarnost", za šta ćemo pripremiti 120 miliona dinara. Tamo, takođe, želimo da sa ekonomski i ekološki neprihvatljivog mazuta pređemo na prirodni gas i time obezbedimo i uštedu i kvalitetnije grejanje. To je veoma značajan projekat i on govori o snazi Opštine Ruma, jer bukvalno u šest meseci finansiramo dve kotlarnice, gotovo 2 miliona evra i ono što je najbitnije imamo taj novac na našem računu i prihodi su dosta dobri", rekao je Mančić.

U naselju "Solidarnost", kod Doma zdravlja "Ruma", rumsko javno preduzeće "Stambeno" toplotnom energijom greje oko 29.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora.

Foto: Opština Ruma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track