Najnovije vesti

MEDVEDI ŠIRE STRAH PO DRAGAČEVU: Kreću se najčešće noću, dvojica lovaca imali bliski susret za ogromnom životinjom
Foto: RINA

panika

MEDVEDI ŠIRE STRAH PO DRAGAČEVU: Kreću se najčešće noću, dvojica lovaca imali bliski susret za ogromnom životinjom

Srbija

Gornji Dubac – Medvedi u Dragačevu još uvek isu zaspali. U prilog tome ide i činjenica da je dvojici lovaca u selu Gornji Dubac, upravo ova životinja presekla put.

„Bio je na hranilištu i pobegao ispred njih. Ljudi se retko sreću sa medvedom pošto on ima izuzetno izoštrena čula, izbegava susret sa narodom, ali često viđamo tragove. Imamo i snimke na kamerama, noćne, koji su zabeležili dolazak na hranilište”, izjavio je za RINU, Božidar Boban Rudinac, predsednik Lovačkog društva „Kaona” u gornjem Dragačevu, koje pokriva prostor od deset hiljada hektara.

Nekoliko dana pre ovog slučaja, lovci su u selu videli mečku sa mečetom, a Gornji Dubac sa svojih 200 stanovnika na 800 metara nadmorske visine sigurno je među najbogatijim u Srbiji po broju velikog, ali i sitnijeg zverinja.

foto: RINA

”To je kod nas redovno stanje, iznosimo hranu, obilazimo teren i izuzetno smo zadovoljni brojnošću divljači. Na malom prostoru u našem selu kreće se sedam medveda, šest vukova i 80 divljih svinja, od nazimadi do krmača i veprova. Brojna je i srneća divljač, jer u čitavom Dragačevu ima čak više od 1.400 grla”, ističe Rudinac.

U ovom kraju i fazani su brojni, petlovi se hrane na visovima od hiljadu metara, ali su lovci ovog kraja odlučili da jesenas poštede zečeve.

“Naši lovci nisu ni pucali u zeca ako ga sretnu. Ta zverčica u krizi je u celom svetu, Evropi pa i kod nas. Jurimo uglavnom predatore, lisice i druge štetočine, kako bi ostalo što više zečeva”, zaključio je Rudinac.

(Kurir.rs/RINA)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...