Najnovije vesti

MOTOR OD FIĆE, SEDIŠTE OD JUGA I DEO HELIKOPTERA: Zoran vozi mašinu na vetar, ali komšije moraju da je poguraju! (VIDEO)
Foto: Printscreen/TV Prva

OVO MORATE DA VIDITE

MOTOR OD FIĆE, SEDIŠTE OD JUGA I DEO HELIKOPTERA: Zoran vozi mašinu na vetar, ali komšije moraju da je poguraju! (VIDEO)

Srbija

GRUŽA – Kroz ravnu Gružu vozi se specijalna i do sad nikad viđena mašina. Dugogodišnji mehaničar, Zoran Žunja, napravio ju je od starih delova, a pokreće je original elisa iz norveškog helikoptera, pa je prozvana još i – crvena oluja!

foto: Printscreen/TV Prva

“Može se reći da ima tri pogona, malo ide na benzin, malo na vodu, a malo i na vetar. Dok ne uhvatim zalet i komšije poguraju. Nazvao sam je crvenom olujom, jer ona kad krene nosi sve pred sobom, dostigla je brzinu i od 80 kilometara na čas”, priča Zoran.

Neobično vozilo nema menjač, ni poluosovine, samo jedan klinasti kaiš koji prenosi svu snagu iz motora na elisu.

foto: Printscreen/TV Prva

“Ona je glavni pokretač mašine. Kao mehaničar ceo život sam popravljao kvarove na automobilima i zato sam rešio da napravim vozilo koje neće imati transmisiju. Nema zadnje ugibljenje, pa dolazi do trenja elise, te ona ne može da izdrži pritisak vazduha. Rezervoar je mali i služi samo za startni pogon, kasnije crvena oluja ide na vetar”, ispričao je ovaj gružanski konstruktor.

foto: Printscreen/TV Prva

Sa Zoranom su se kroz selo provozale i komšije koje kažu da je osećaj jedinstven, naoročito kad je lepo vreme, međutim i kad padne sneg majstor je pronašao rešenje.

“Sve ću točkove poskidati i na njihovo mesto staviti skije i onda će moći ići po snegu bez problema”, već je isplanirao.

Crvena oluja sklapana je od “svega i svačega” pa tako je motor od fiće, sedište od juga, trap od forda, viljuška kavasaki, točkovi od motora jawe, a zajedno sa Zoranom teži celih 250 kilograma. Teško da će ova mašina ući u serijsku proizvodnju, ali će zasigurno ući u istoriju gružanskog kraja.

(Kurir.rs/RINA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...