Najnovije vesti

ANA IZ TOPOLE OTKRIVA DREVNI SRPSKI RECEPT ZA ELIKSIR MLADOSTI: Ovako se pravi vodnjika!
Foto: RINA

zimu najlakše pregura ko svaki dan zaviri u pušnicu i kacu s kupusom

ANA IZ TOPOLE OTKRIVA DREVNI SRPSKI RECEPT ZA ELIKSIR MLADOSTI: Ovako se pravi vodnjika!

Srbija

TOPOLA - Naši stari su govorili da će zimu najlakše pregurati onaj ko svaki dan „zaviri“ u pušnicu, bure sa kupusom, ali i vodnjiku.

Ovo tradicionalno piće, po starom receptu priprema se i danas u domaćinstvu Nikodijević u selu Ovsište, a domaćica Ana za RINU otkriva recept:

foto: RINA

„Vodnjika ili voćna turšija, priprema se od bobičastog voća. Ovi plodovi su puni antioksidanata, vitamina C. Ja dodam i mušmule kao i mirišljavo grožđe zbog arome. Priprema se u razmeri 1:4, odnosno jedan kilogram voća i četiri litra vode, dodaje se med ili žuti šećer, a može i bez toga. Složi se u teglu, drveno bure ko šta ima, i tako pripremljeno stoji 20 -25 dana na svetlosti, ako se ne dodaje med onda stoji 40 dana“.

Naša domaćica ističe da su ovaj napitak s pravom nazivali eliksir mladosti jer je u zimskom periodu štitio od prehlade, zapaljenskih procesa, ima dosta vitamina C u sebi. Takođe je dobar za probavu, ubrzava metabolizam.

foto: RINA

„Voće se ne jede već se samo koristi tečnost koja je jaka, naročito ona prva pa se zbog toga razblažuje sa vodom. Kad se otoči prva voda, može se dodati još tečnosti ali ta prva vodnjika je najbolja i najzdravija. Voće je najbolje da se ne seče, već da bude u komadu, da budu tvrdi, zdravi plodovi i što više voća to je bolja. Kad se stavi u bure ili teglu, ne sme hermetički da se zatvori bego se mora prekriti gazom“, objašnjava Ana.

(Kurir.rs/RINA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...