Najnovije vesti

ČUDO U SELU NA KOSMETU Maksimoviće obradovao prizor u stablu hrasta: Ovo je dokaz da je drvo raslo na SVETOJ ZEMLJI
Foto: Profimedia

smatraju da je to Božiji znak

ČUDO U SELU NA KOSMETU Maksimoviće obradovao prizor u stablu hrasta: Ovo je dokaz da je drvo raslo na SVETOJ ZEMLJI

Srbija

Slavica i Mića Maksimović u selu Ajnovce kod Kosovske Kamenice našli su krst u posečenom stablu hrasta.

Ovaj bračni par živi u selu Korminjane kod Gnjilana, a u Ajnovce su otišli u goste da obiđu njene roditelje.

- Slagali smo i sekli drva za ogrev, kad je supruga primetila u jednom stablu jasno ocrtan krst. Baš smo se obradovali jer su ove jeseni zabeležena još dva takva slučaja na Kosovu i Metohiji, za koje znamo. Jedan je bio baš u Šilovu kod Gnjilana. Ove panjeve ćemo čuvati, jer smatramo da je to Božiji znak, ali i još jedan dokaz da je drvo raslo na svetoj zemlji kosovskoj - priča Mića Maksimović.

On priča i da u okolini šume u kojoj je hrast posečen, ima dosta crkava i manastira, čiji temelji datiraju još iz srednjeg veka.

Ajnovce se nalazi na oko šest kilometara od Kosovske Kamenice. Prvi put se pominje početkom 14. veka. U selu i široj okolini postoje ostaci više crkava i manastira.

Treba pomenuti i ruševine manastira Tavnica, čija je crkva iz 14. veka, a koja je prema raspoloživim podacima podignuta na temeljima ranovizantijske bazilike. Crkva manastira Tavnica podseća na Gračanicu, pa postoji mišljenje da je arhitektura ajnovačke crkve prethodila Gračanici.

Ajnovce je danas jedno je od najvećih sela sa srpskim stanovništvom u kameničkoj opštini. Broji oko 250 stanovnika i pripada Kosovsko-pomoravskom upravnom okrugu.

Ovde sa ponosom pričaju da ne postoji porodica koja je prodala i jedan ar zemlje.

(Kurir.rs/Telegraf, S. T./ FOTO: Profimedia/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...