Najnovije vesti

PALJENJE BADNJAKA UZ VATROMET I KUVANO VINO: Svečanost ulepšao vatromet, trubači, pa se zaigralo i kolo! FOTO
Foto: Kurir/T. Ilić

spremna česnica

PALJENJE BADNJAKA UZ VATROMET I KUVANO VINO: Svečanost ulepšao vatromet, trubači, pa se zaigralo i kolo! FOTO

Srbija

LOZNICA – U prisustvu velikog broja građana posle liturgije u porti stare lozničke crkve Pokrova Presvete Bogorodice oko 18 časova obavljeno je tradicionalno paljenje velikog badnjaka.

U isto vreme održano je nalaganje badnjaka i kod Hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru i crkve Svetog Prokopija u Lozničkom Polju. Građanima su deljeni mali badnjaci sa slamom, a najmlađima bombone. Svečanost je ulepšana vatrometom, kuvanim vinom i muzikom, a onda su se pojavili i trubači pa se zaigralo i kolo.

foto: Kurir/T. Ilić

Prohladno veče nije sprečilo Lozničane da se okupe, a bilo je svih generacija, od beba u kolicima do sedih glava. Čestitajući Božić uz poruku ‘’Mir božji, Hristos se rodi’’ ovdašnje sveštenstvo je pozvalo građane na mir i slogu i poželelo da među ljudima bude više zajedništva i solidarnosti.

foto: T. Ilić

Tačno u ponoć u crkvi će biti služena Božićna liturgija, kao i sutra (7.1) u pola devet. Kod hrama Pokrova Presvete Bogorodice Lozničani će se okupiti večeras ponovo na susretu Badnje večeri i Božića.

foto: Kurir/T. Ilić

Tada će, prvi put u ovoj crkvi, posle ponoćne liturgije biti organizovano osvećenje i lomljene božićne česnice. U toj velikoj česnici, prečnika jednog metra, biće jedan zlatnik i tri srebrnjaka koje će postati vlasništvo onih koji ih nađu.

foto: Kurir/T. Ilić

Česnica će se sastojati od preko 300 zemički, kažu u crkvi i objašnjavaju da će njeno lomljenje biti obavljeno u miru i redu tako što će njeni delovi biti deljeni pa ljudi neće moći sami da je kidaju. Praznik rođenja Isusa Hrista uz poštovanje božićnih običaja i bogatu trpezu sutra će, kao i minulih godina, svečano biti obeležen u svim  domovima Vukovog zavičaja, ovdašnjim crkvama kao i manastirima Tronoša i Čokešina.

Kurir.rs/T. Ilić

Foto T. Ilić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...