KRAGUJEVAC DOBIJA NAJSAVREMENIJI STARAČKI DOM NA BALKANU: Saradnja švajcarskog Bazela i Šumadinaca
Foto: Kurir

NOVI StandardI

KRAGUJEVAC DOBIJA NAJSAVREMENIJI STARAČKI DOM NA BALKANU: Saradnja švajcarskog Bazela i Šumadinaca

Srbija -

Najsavremeniji privatni starački dom u Srbiji nosi ime „Pet zvezdica“. Posao za 50 ljudi. Švajcarci donose najsavremenije standarde u oblasti socijalne zaštite

Strateška saradnja švajcarskog kantona Bazel i ovdašnih privrednika rezultirala je početkom izgradnje najsavremenijeg staračkog doma na Balkanu u kome će boraviti uglavnom stranim korisnici. Dom će biti završen krajem ove godine.

- Putem franšize odlučili smo da primenimo evropske standarde u izgradnji i opremanju objekata kao i pružanju usluga. Poznato je da su se švajcarske ustanove dokazale kao jedne od vodećih u svetu u oblasti socijalne zaštite i pružanju nege starim licima. Iako je starački dom zbog velikog interesovanja namenjen pre svega stranim i našim korisnicima koji su živeli i radili u inostranstvu, menadžment firme je doneo odluku da 40 mesta bude rezervisano i za korisnike iz Srbije - kaže Marija Đelić, direktor ustanove.

foto: Kurir

Dom se gradi na lokaciji - Košutnjačko brdo. Ovo mesto, zbog svog prirodnog okruženja, na rubu Košutnjačke šume, smatra se „plućima grada“ površine od 100 hektara, iako se nalazi samo na tri kilometara od gradskog jezgra.

foto: Kurir

Planirana je izgradnja objekta od dve hiljade kvadrata sa 48 komfornih soba predviđenim za smeštaj 100 korisnika. Sobe su opremljene svim potrebnim savremenim medicinskim pomagalima. U objektu korisnicima će biti na raspolaganju restoran sa zastakljenom baštom i savremenom kuhinjom po HACCP standardu, više sala za interakciju, radionice, kao i sala za vežbanje i rehabilitaciju korisnika opremljenom sa najmodernijim uređajima za pružanje fizikalne terapije. Takođe, u dvorištu će pored uređenog prostora za sedenje na otvorenom, bazena sa slanom vodom za rehabilaticiju biti dostupan i homeopatski vrt, fontana, staklenik i mini zoo vrt sa egzotičnim vrstama ptica o kojima će brinuti korisnici.

foto: Kurir

- Vrlo je važno da se istakne i segmment izuzetno obučenog medicinskog i nemedicinskog osoblja u ovoj ustanovi koje pruža stalnu negu i pažnju tokom 24 sata, 365 dana u godini. Naši medicinski radnici dokazali su svoju stručnost širom sveta, a važan je i aspekt da se otvara 50 novih radnih mesta u trenutku kada oni odlaze iz Srbije. Sa druge strane, prema svim pokazateljima ovo je prvi korak, zato što interesovanje za ovaj projekat otvara i nove mogućnosti, na realizaciji domova širom Srbije - kaže direktroka Delić.

D.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track