RANKO IZ GLOŽANA DRUGUJE SA DIVLJIM SVINJAMA: Hrani ih kukuruzom, hlebom i bundevama, ali samo jednu sme da pomazi FOTO
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

na padinama Beljanice, nedaleko od manastira Radošin

RANKO IZ GLOŽANA DRUGUJE SA DIVLJIM SVINJAMA: Hrani ih kukuruzom, hlebom i bundevama, ali samo jednu sme da pomazi FOTO

Srbija -

Strastveni lovac, pre 30 godina u Zapadnoj Slavoniji u Hrvatska, a sada u Resavi, Ranko Gulijaš, iz sela Gložane, u opštini Svilajnac, pet godina u vlastitom šumskom gateru, čuva divlje svinje, prodaje ih, ali i druguje sa njima.

U gateru (ograđenom prostoru) na 36 ari, u šumi, oko 2,5 kilometara od sela, sada ime pet divljih svinja različite starosti - dve krmače, koje će na proleće imati mlade, vepra i dvoje nazimadi, rekao je Gulijaš.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Osim što ih redovno hrani kukuruzom, hlebom, repom i bundevama, ovih zimskih dana, kada je temperatura noću ispod nula stepeni, donosi im i bale slame.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Kroz gater teče potok sa čistom planinskom vodom. Na njegov glas, prvo su reagovale krmače i potrčale u pravcu odakle se javio, a i ostali. Jedna krmača, koja ima pet godina, i koja se u gateru prasila nekoliko puta, Gulijašu čak dozvoljava da je počeše rukom po trbuhu i glavi, ali ostali su na pristojnoj udaljenosti.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

I Gulijaš je na distanci od njih, jer, kaže, "divlje je divlje".

Lane u proleće, od dve krmače, imao je 14 prasića, koje je prodao meštanima. Najbolji su od 20 do 25 kilograma, navodi Gulijaš, ukazujući da divlje svinje nisu dobre za tov.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Posebno su nepoverljivi veprovi i veoma opasni u vreme parenja i kada su starosti oko pet godina, kaža on. Svinje su lepo uhranjene, u kondiciji, a Gulijaš, kaže da se sasvim slučajno počeo baviti ovim poslom, i dodaje da mu je "to razonoda".

"Sada zimi, kada je manje poslova na poljoprivredi, svaki dan sam ovde, kod njih", kaže Gulijaš, koji ima i uzorno domaćinstvo, bavi se poljoprivredom, obrađuje nekoliko hektara zamljišta, ima ovce, svinje, kokoške, lovačke pse.

Gulijaš dodaje da bi mogao imati mnogo više svinja u gateru, ali je skupo, treba puno hrane.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Njegov gater nalazi se na padinama Beljanice, nedaleko od manastira Radošin, na desnoj obali Velike Morave. Sudeći po brojnim tragovima, svinja oko gatera i stazama kuda prolaze, u ovom delu Svilajnca ima dosta divljih svinja.

Divlji veprovi, u vreme parenja svinja, često provaljuju gater, a i jedan vepar iz gatera je pobegao i ubili su ga lovci iz njegovog udruženja, a tek pošto su ga ubili saznali su da je njegov.

Gulijaš je član Lovačkog udruženja "Moma Brada" sekcije u Gložanima, koja ima oko 40 članova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track