IGUMAN JOVAN SAHRANJEN U PORTI MANASTIRA VUJAN: 1.000 vernika, sveštenika, monaha i posvećenica ispratilo arhimandrita
Foto: RINA

Bogosluženje je držao vladika žički Justin

IGUMAN JOVAN SAHRANJEN U PORTI MANASTIRA VUJAN: 1.000 vernika, sveštenika, monaha i posvećenica ispratilo arhimandrita

Srbija -

ČAČAK- Iguman manastira Vujan Jovan (Milan Nikitović) koji je na Badnje veče nastradao u saobraćajanoj nesreći u Preljini, sahranjen je juče u porti ovog manastira.

foto: RINA

Bogosluženje je držao vladika žički Justin (Stefanović) uz sasluženje brojnih sveštenika iz ovog kraja, oko 30 duhovnika, monaha i još toliko posvećenica iz srpskih svetinja i drugih manastira Srbije.

foto: RINA

Jovanovo večno boravište jeste porta vekovnog manastira Vujan pod ovom planinom, iza zvonika, koga je počivši arhimandrit obnovio. Ispraćaju je prisustvovalo oko 1.000 vernika i prijatelja ovog hrama, među kojima su čelnici gradske uprave Čačka i "Atomske banje" iz Gornje Trepče.

foto: RINA

Arhimandrit Jovan u ovoj bogomolji je stolovao skoro četiri decenije i uzdigao je jedan od najlepših manastira zapadnomoravske Srbije.

Inače, u ovom hramu se iskušavao, u godinama Drugog svetetskog rata, bogoslov Gojko Stojčević, koji je ubrzo zatim zamonašen u kaluđera Pavla a od 1990. do 2010. bio patrijarh Srpske pravoslavne crkve, jedan od nezaboravnih.

(Kurir.rs/RINA/FOTO: RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track