UŽICE DOBIJA NOVU ATRAKCIJU: Evo šta niče u klisuri Đetinje (FOTO)
Foto: Beta/Emil Vaš

u saradnji sa Tuzlom

UŽICE DOBIJA NOVU ATRAKCIJU: Evo šta niče u klisuri Đetinje (FOTO)

Srbija -

UŽICE - Užice bi uskoro trebalo da dobije repliku neolitskog naselja u klisuri Đetinje, koje će biti prvo takvog tipa u Srbiji, a predstavnici gradske vlasti kažu da će taj projekat koji se realizuje u saradnji sa Tuzlom biti izuzetno zanimljiv turistički i obrazovni resurs.

Pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je istakao da će u izgradnju replike naselja, koja će u aprilu ili maju biti otvorena u užičkom selu Stapari, biti uloženo oko 600.000 evra.

"Ambicija je da se kroz izgradnju lokaliteta predstavi način života u neolitskoj zajednici i projekat 'NeoLife' imaće značaj za ceo kraj", kaže Nešić.

Pored te replike, Grad Užice planira niz projekata, a Nešić navodi da će od ukupnog budžeta za ovu godinu, koji iznosi oko 3,3 milijarde dinara, 20 odsto sredstava biti usmereno ka investicijama.

Kako kaže, najznačajniji projekti za 2020. godinu odnose se na putnu infrastrukturu.

"U gradu nas očekuju ozbiljne intervencije, kako na ulicama tako i na lokalnim putevima, a već početkom proleća nas očekuje početak izgradnje kružnog toka na raskrsnici kod Muzeja, koji u velikoj meri treba da rastereti putnički saobraćaj na toj deonici", naglašava Nešić za Tanjug.

U ovoj godini bi, dodaje, trebalo da se obezbede i sredstva za projekat izgradnje severne obilaznice grada na relaciji Kadinjača - Jelova Gora, koja prema Nešićevim rečima, treba da reši veliki saobraćajni i ekološki problem.

Kada je reč o komunalnoj infrastrukturi, Nešić najavljuje početak izgradnje kanalizacione mreže u naselju Turica, koja će rešiti veliki komunalni problem koji postoji duži niz godina.

"Obuhvatićemo i sve druge aktivnosti koje su vezane za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, kako u gradskim tako i u seoskim mesnim zajednicama. Očekujemo i podršku vlade za veće projekte koji se tiču centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda", napominje Nešić.

Budući da Užice ima velike ekološke izazove, pre svega kada je reč o kvalitetu vazduha, Nešić tvrdi da se taj grad pozicionirao kao lider u ekološkim inovacijama i da je iz godine u godinu vazduh sve kvalitetniji.

"I u 2020. godini nastavljamo intervencije u tom smeru, sa daljom konverzijom kotlarnica na gas, koje se pre svega odnose na kotlarnice u Domu za majku i dete i u Zdravstvenom centru", kaže Nešić i dodaje da se do kraja godine očekuje početak izgradnje velike kotlarnice Međaj, čime će se u potpunosti zaokružiti konverzija kotlarnica na gas za objekte kolektivnog stanovanja.

Prema njegovim rečima, grad je ove godine izdvojio 20 miliona za mere podrške energetske efikasnosti u individualnim objektima, koje bi trebalo da doprinesu sve boljem kvalitetu vazduha.

Užice je, kako dodaje, lider u zemlji u primarnoj selekciji otpada, zahvaljujući regionalnoj deponiji Duboko.

"Očekuju se i dva projekta Evropske unije, u iznosu od preko milion evra, namenjenih proširenju kadrova, podizanju svesti, kapacitetima, uvećanju sredstava za ekološke namene i slično", istakao je Nešić.

Prvu polovinu godine će obeležiti i značajni radovi na rekonstrukciji Starog grada, kaže Nešić pre svega kroz gradnju kule i citadele na lokalitetu Gornjeg grada.

Ove godine očekuje se i završetak projektne dokumentacije za veliki pešački most dužine 113 metara koji treba da poveže državni put prvog B reda Užice -Zlatibor sa lokalitetom Stari grad, čime bi se u velikoj meri olakšala komunikacija svih zainteresovanih posetilaca same lokacije.

Nešić najavljuje da će u 2020. gradska vlast rešavati i pitanje parking mesta i da će Užice dobiti 120 novih parking mesta na Međaju.

Kako kaže, u ovoj godini, biće završena i sportska hala Krčagovo, čije se otvaranje očekuje krajem leta.

"Intezivno radimo i na iznalaženju mogućnosti za izgradnju terena sa veštačkom travom u naselju Krčagovo, koja je velika potreba za razvoj fudbala na teritoriji grada", poručuje Nešić.

Dodaje da će u ovoj godini biti završena i rekonstrukcija Narodnog pozorišta i platoa ispred Muzeja, kao i da će biti započeti radovi na obnovi Malog parka.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja