ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA SU I MUŠKARCI: U Senti 8 muškaraca povređeno zbog problema u porodici
Foto: S.U.

crna statistika

ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA SU I MUŠKARCI: U Senti 8 muškaraca povređeno zbog problema u porodici

Srbija -

SENTA - U spiralu nasilja, tokom 2019. godine, u Senti nisu bile uvučene samo žene nego i muškarci.

Ljubica Nikolić Verikios, direktorika Centa za socijalni rad u Senti, potvrdila je Kuriru da su im lane prijavljena 33 slučaja nasilja u porodici, a srećom nijedan nije imao fatalan epilog:

foto: S.U.

- Od tog broja, žene su u 25 slučajeva bile žrtve, ali je nasilje počinjeno i nad osmoricom muškaraca. Kada je u pitanju prijavljeno nasilje, ne radi se uvek o narušenim bračnim odnosima, ili nasilja muškarca nad bivšom suprugom i parnerkom. Do nasilja je dolazilo i između bliskih rođaka, u našem slučaju, između dva brata ili tasta i zeta- navela je ona.

Dobra saradnja svih institucija

Za Sentu je karakteristično to što nadležne institucije dobro sarađuju. Naši stručni radnici, putem pasivnog dežurstva, 24-časa, na raspolaganju su tužilaštvu, policiji, Službi hitne pomoći, Opštoj bolnici, ali i građanima koji prijavljuju nasilje, kako bi se žrtve zbrinule. Žrtve nasilja svakako imaju prioritet kada je u njihovom planu podrške predviđeno zapošljavanje, materijalna podrška. Uočeno je da se povratak nasilniku manji, ako se žena više ekonomski osnaži- ukazala je Ljubica Nikolić Verikios.

Nasilnike je u ovom delu Vojvodine pameti samo donekle dozvao novi Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, što znači da se nisu oslobodili rđavih navika da žrtve psihički i fizički kinje i zlostavljaju:

- Svaki slučaj nasilja u porodici evidentiramo. I u našoj sredini na snazi je nulti prag tolerancije prema nasilnicima. U odnosu na druge gradove i opštine u Vojvodini, ni u Senti profil nasilnika nije posebno drugačiji. To je, najčešće, muškarac alkoholičar i osoba sa psihički izmenjenim karakteristikima. Kada je u pitanju starosna dob, ne možemo posebno da izdvojimo ni nasilnika ni žrtvu. Sve starosne strukture su podjednako zastupljene- kaže Ljubica Nikolić Verikios.

Ona je pozvala žrtve porodičnog nasilja da im bez ustezanja prijavile bilo koji oblik nasilja u porodici, kako bi nadležni državni organi mogli da reaguju. Vest da će ove godine, nakon adaptacije starog Doma učenika u Prihvatilište, u tom objektu u Kikindi, po potrebi, utočište, zdravstvenu i psihosocijalnu zaštitu pronaći i žrtve porodičnog nasilja iz Severnobanatskog okruga, ona je dočekala sa odobravanjem:

- Svaki vid prihvatilišta veoma je značaj za žrtve porodičnog nasilja. U Senti je urgentno zbrinjavanje veliki problem - ocenila je Ljubica Nikolić Verikios.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track