POČAST NAJMLAĐEM PODOFICIRU PRVOG SVETSKOG RATA: Kasarna u lozničkom pregrađu dobila ime Podnarednik Momčilo Gavrić
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

uspomena na heroja

POČAST NAJMLAĐEM PODOFICIRU PRVOG SVETSKOG RATA: Kasarna u lozničkom pregrađu dobila ime Podnarednik Momčilo Gavrić

Srbija -

LOZNICA – Umesto dosadašnjeg naziva kasarna ‘’Klupci’’, po istoimenom lozničkom pregrađu gde se nalazi, ubuduće će se zvati kasarna ‘’Podnarednik Momčilo Gavrić’’, piše u odluci načelnika generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića, koju je u prvom ovogodišnjem broju objavio Službeni vojni list.

Momčilo Gavrić je najmlađi podoficir svih armija Prvog svetskog rata, koji od pre nekoliko godina u Loznici ima svoju ulicu na Lagatoru, a od novembra 2018. i spomenik. Rođen je 1906. u Trbušnici kod Loznice i imao je nepunih osam godina kada su mu avgusta 1914. austrougarski vojnici pobili majku, oca, sestre i braću.

foto: Kurir/T.Ilić

Tada se priključio srpskoj vojsci na Gučevu, Šestom artiljerijskom puku slavne Drinske divizije. Uspeo je da pešice pređe Albaniju i dođe do Krfa. Gavrić je bio najmlađi kaplar na svetu, u proboju Solunskog fronta je ranjen, a kada je imao samo dvanaest godina u čin podnarednika ga je unapredio Vojvoda Živojin Mišić. Dok je čekao proboj fronta i povratak u otadžbinu opismenio se, a po završetku rata otišao je u Englesku i tamo završio gimnaziju da bi se 1921. vratio u Beograd u kome je preminuo 1993. godine. Sada će njegovo ime nositi kasarna u koju će, kako je krajem novembra prilikom obilaska ovog vojnog objekta rekao ministar odbrane Aleksandar Vulin biti pripadnici 111. pešadijskog bataljona Prve brigade kopnene vojske.

U ovoj kasarni je svojevremeno bila smeštena mešovita motorizovana brigada, rezervni sastav, i aktivni granični bataljon, a posle toga pešadijska brigada.

Posle povlačenja vojske ovaj vojni objekat bio je predviđen za prodaju, ali je onda ipak odlučeno da se posle više od deset godina pauze ovde ponovo vrati vojska.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track