Najnovije vesti

PSI LUTALICE U SELU KOD VRBASA IZGRIZLI 2.000 EVRA: Naneli veliku štetu u plastenicima sveštenika i meštani ogorčeni
Foto: Profimedia

PSI LUTALICE U SELU KOD VRBASA IZGRIZLI 2.000 EVRA: Naneli veliku štetu u plastenicima sveštenika i meštani ogorčeni

Srbija

Napušteni psi su u selu Kucura kod Vrbasa prošlog i ovog meseca pokidali zaštitne najlone na svih šest plastenika u gazdinstvu Aleksandra Subotina, inače sveštenika Evanđeoske crkve.

Šteta se procenjuje na oko 2.000 evra. U Javnoj agenciji za zoohigijenu i poljoprivredu (JAZIP) u Vrbasu objašnjavaju da je reč o psima koji su u Kucuru, kao i u sva ostala naselja u opštini, vraćeni iz prebukiranog prihvatilišta, kroz program CNR (uhvati-steriliši-pusti), što se smatra jedinim rešenjem da se smanji broj lutalica na ulicama.

- Plastenici su donacija iz Holandije za samoizdržavanje, ali i za humanitarne svrhe, jer se znatan deo prihoda od prodaje proizvedenih kultura usmerava za pomoć socijalno ugroženim ljudima. Gajimo paradajz i salatu, kao i cveće, koje je najviše pretrpelo zbog provale pasa, jer je izgaženo i promrzlo - navodi Subotin.

Meštani, koji su ogorčeni zbog štete koju prave lutalice, usmerili su bes kako na pse, tako i na društva za zaštitu životinja.

foto: Profimedia

- Ne znam koje bih rešenje ponudio a da fejsbuk-zaštitnici životinja ne počnu da me psuju i vešaju nasred sela. Svi razumeju da je pas ljubimac, a niko da je ovo šteta koju je teško nadoknaditi, jer ono što je uništeno nije lako zaraditi. I meni su kerovi čupali najlone godinama, a onda sam počeo da držim koze, koje su takođe nastradale od tih napasti, za šta do danas nisam dobio odštetu - rekao je mladi poljoprivrednik Siniša.

Pretpostavlja se da čopor od pet-šest lutalica u plastenicima traži hranu i sklonište, a smatra se i da u ove objekte ulaze loveći hrčkove. Zaposleni u JAZIP ističu da pušteni psi sigurno nisu gladni, jer su u svim naseljima za njih postavljene hranilice sa granulama, a o njihovoj ishrani brinu i ljubitelji životinja, koji im prave i kućice za prezimljavanje.

- Povika je na pse, a isključivi krivci za to što su oni na ulicama su neodgovorni vlasnici. Programom CNR postiže se njihova socijalizacija i sprečava da se razmnožavaju. To je je jedini human metod smanjenja broja lutalica, za koje nema mesta u prihvatilištu, gde je smešteno oko 250 pasa - kaže zoohigijeničar Srđan Mijatović.

(Kurir.rs/Novosti, Z.R./ FOTO: Profimedia/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...