JUTKIN BRATANAC IMA DEBELU ZAŠTITU U BRUSU: Bančio u kafani s odbornicima da ga ne bi smenili!
Foto: Printscreen, Marina Lopičić

bahato

JUTKIN BRATANAC IMA DEBELU ZAŠTITU U BRUSU: Bančio u kafani s odbornicima da ga ne bi smenili!

Srbija -

Sramno: Ivan Jeličić, koji je četiri meseca trovao sugrađane vodom punom arsena, u noći objavljivanja naslovne strane Kurira s tom aferom pio u kafani s dvojicom odbornika vladajuće koalicije

Iako je bilo očekivano da Ivan Jeličić, direktor JKP „Rasina“ iz Brusa, podnese ostavku kada je otkriveno da je svesno, puna četiri meseca, trovao sugrađane u MZ Brzeće vodom punom arsena, on je izbijanje afere dočekao u kafani sa odbornicima vladajuće koalicije, koji bi, po pravilu, trebalo da ga pozovu na odgovornost zbog učinjenog (ne)dela, saznaje Kurir.

Lumperaj

Kurir je došao u posed fotografije na kojoj se vide Ivan Jeličić, inače bratanac bivšeg predsednika opštine Milutina Jeličića Jutke, odbornici vladajuće koalicije Igor Tamburić i Sreten Milić, kao i direktor sportskog centra Nenad Milinković kako piju špricer isprepletenih ruku. - Slika je nastala u lokalnoj kafani 16. januara 2020. Društvo se okupilo oko 20 sati i pili su do oko 23 sata. Svi su bili veseli i odlično raspoloženi - kaže izvor Kurira koji se zatekao na licu mesta.

Trovani četiri meseca... Naselje Brzeće
Trovani četiri meseca... Naselje Brzećefoto: Shutterstock

Međutim, tog 16. januara oko 20 sati na sajtu Kurira i na nekim televizijama objavljena je naslovna strana Kurira na kojoj je centralna tema upravo afera iz Brusa - zatrovanost arsenom izvorišta iz kog se snabdeva lokalni vodovod u MZ Brzeće, o čemu je Jeličić bio obavešten mesecima pre nego što je upozorio narod da ne koristi vodu. - Odmah pošto je objavljena naslovna strana Kurira, novinari drugih redakcija su počeli da se raspituju po Brusu, narod se uznemirio. Nema ko to veče nije pričao o tekstu koju ste objavili - dodaje naš izvor.

Niko ne vidi problem

Objavljivanje teksta i njegovog sramotnog odgovora u vezi s tim očito nije uznemirilo direktora JKP „Rasina“. S druge strane, očito ni odbornici vladajuće koalicije - koji bi, kako je opština Brus osnivač JKP „Rasina“, trebalo da zahtevaju njegovu odgovornost - ne vide problem, pa sa bahatim direktorom, koji je svesno trovao narod mesecima, nazdravljaju.

Tamburić, kada smo mu predočili da imamo fotografiju na kojoj pije s Jeličićem, a trebalo bi da ga pozove na odgovornost, kazao je: - Ja ne smem da idem u kafanu? Ne smem da pijem u kafani, to hoćete da kažete. Nemam pojma o tome, ja sam privatnik, ne radim u JKP „Rasina“.

Tamburić je pitao i odakle nama to da je voda bila zatrovana mesecima (iako je objavljeno da je to Zavod potvrdio). - Obavešteni su i Zavod i policija 30. jula da voda.... - počeo je ovaj odbornik, a onda zastao i rekao: - Vi me ispitujete, ja mogu da dajem izjave samo u sudu i policiji.

Milić u razgovoru za Kurir kaže da te večeri u kafani (pečenjari) nije bio politički skup, niti su se okupili iz političkih razloga, već privatnih: - Je l’ to znači da ne treba da sedim s njim u kafani? Ja sam došao da poručim pečenje, oni su već bili tu, zatekao sam ih za stolom.

Podsetimo, Kurir je otkrio da je Ivan Jeličić u julu 2019. dobio izveštaj od Zavoda za javno zdravlje Kruševac da voda sa izvora s kog se lokalni vodovod Bela reka Brzeće (MZ Brzeće) snabdeva vodom za piće ima četiri puta viši nivo arsena od dozvoljenog (otkriveno je da ima 0,0421 mg/l umesto propisanih 0,01mg/l). Umesto da upozori ljude, Jeličić je ćutao do narednog izveštaja Zavoda, u oktobru 2019. ispitivana je voda iz distributivne mreže lokalnog vodovoda Bela reka Brzeće, koja je takođe pokazala povišen nivo arsena. Ovi rezultati su poslati JKP „Rasina“ u decembru, kada su meštani i obavešteni.

Jeličić

DOĐI KOD MENE DA POPRIČAMO

Ivanu Jeličiću je poslata poruka s konkretnim pitanjima, između ostalog, šta su to slavili, ali i da li ima razloga za slavlje u trenutku kad je cela Srbija saznala da je svesno trovao svoje sugrađane, na šta je on odgovorio: - Dođite kod nas u JKP lično, da porazgovaramo o fotografiji i drugim pitanjima koja vas interesuju.

Na opasku da se javljamo iz Beograda, te da može da odgovori i telefonskim pozivom ili putem SMS, Jeličić se više nije javljao.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: Printscreen, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track