POŠTO KESA, A POŠTO JE CEGER: Evo šta se traži na pijaci u Jagodini! Aranđel se pita a šta kad papirne pokisnu (FOTO)
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Gradska tržnica

POŠTO KESA, A POŠTO JE CEGER: Evo šta se traži na pijaci u Jagodini! Aranđel se pita a šta kad papirne pokisnu (FOTO)

Srbija -

JAGODINA - Na pijaci u Jagodini opet su u modi platnene kese, cegeri i korpe od pruća, kažu prodavci na Gradskoj tržnici, najvećoj u Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije.

Oni generalno pozdravljaju uvođenje biorazgradivih kesa umesto polietilenskih, ali kažu da tu ima mnogo nedoumica i nepoznanica.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Najpre, kako navode, oni ne znaju koje su biorazgradive kese, predlažu da se na njima to nekako naznači. Kažu i da nemaju dovoljno papirnih kesa, a ne znaju ni gde da ih nabave.

"Šta kada pokisnu? Mislim da su u problemu i komunalni inspektori da utvrde na terenu, ovde na pijaci, koje su prave biorazgradive kese, a koje su lažne", rekao je dugogodišnji prodavac povrća na jagodinskoj pijaci Aranđel Stojanović.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Dodaje da mu je poznato da su vlasti u Beogradu od 1. januara počele da primenjuju odluku o zabrani upotrebe nerazgradivih plastičnih kesa, ali navodi da mu je prijatelj koji radi na jednoj beogradskoj pijaca ispričao da je stvorena takva atmosfera da proizvođači kesa polietilenske nerazgradive kese označavaju kao biorazgradive, a da prodavacima, ako inspektor utvrdi da nisu biorazgradive, preti kazna od 25.000.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Primećuje, međutim, da sve više kupaca, posebno domaćica, dolazi sa platnenim kesama, a kaže i da mu je jedan izrađivač pletenih korpi rekao da je i kod njega porasla potražnja gotovo zaboravljenih cegera i korpi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track