Najnovije vesti

MISTERIJA JEZERA U DRAGAČEVU: Neki se kupaju u njemu, ali ga mnogi zaobilaze zbog onoga što se KRIJE NA DNU VIDEO
Foto: RINA

nastalo je 30 godina

MISTERIJA JEZERA U DRAGAČEVU: Neki se kupaju u njemu, ali ga mnogi zaobilaze zbog onoga što se KRIJE NA DNU VIDEO

Srbija

LUČANI – U brdovitom Dragačevu, opasano gustom šumom, na samo 17 kilometara od centra Guče nalazi se jezero Goli Kamen.

Ova veštačka akumulacija nastala je izgradnjom brane 1990. godine i bila namenjena pre svega za vodosnabdevanje. Međutim, toj nameni jezero nikad nije služilo, pa je sada to netaknuta prirodna oaza između Kotraže i Vučkovice.

foto: RINA

“Prilikom izgradnje jezera kružile su priče da je na dnu jezera sakriven opasan nuklearni otpad koji je, kako su govorili, stigao iz Slovenije. Pojedini su u to poverovali i njih nema čak ni na obalama, a ostali meštani uživaju u čistoj vodi i netaknutoj prirodi. Za Dragačevce je ovde pravi mali raj. Leti je prepuno kupača iz svih okolnih sela”, kaže meštanin Vučkovice.

Da nema mesta bilo kakavim spekulacijama kad je reč o jezeru Goli Kamen dokaz je i izuzetno bogat riblji fond, jer u ovoj vodi žive šaran, som, babuška, karaš, klen, linjak, grgeč i bodorka, a na desetine pecaroša upravo ovde uživa u svom omiljenom hobiju.

foto: RINA

“Nema prostora za bilo kakve spekulacije kad je u pitanju ovo jezero. Izgrađeno je kako bi se rešio dugogodišnji problem koji meštani imaju sa vodom, ali zbog izuzetno sušnih godina nivo je opao, tako da voda sa ove akumulacije ne može da se koristi za ove svrhe, već ima isključivo turistički potencijal. Uređena je i putna infrastruktura kako bi posetici do ove lokacije lakše stizali”, rekao je, predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

foto: RINA

Jezero Goli Kamen zahvata površinu od 7,4 hektara i nalazi se na 550 metara nadmorske visine, a vodom ga snabdevaju dva potoka koja teku iz ivanjičkih sela Lisa i Luke.

(Kurir.rs/RINA/ FOTO, VIDEO: RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...