OVO SU NAJLEPŠI ZLATIBORSKI SUVENIRI: Umesto magneta i džidžabidža, turisti kući nose kajmak i pršutu! (FOTO)
Foto: RINA

Nigde tezge ne mirišu ovako

OVO SU NAJLEPŠI ZLATIBORSKI SUVENIRI: Umesto magneta i džidžabidža, turisti kući nose kajmak i pršutu! (FOTO)

Srbija -

ČAJETINA - Ono što je jako važno na putovanjima, jeste da se sa svakog vratite sa bar jednim suvenirom.

Međutim, na Zlatiboru je to malo drugačije jer se umesto sa magnetima i razglednicama turisti kućama vraćaju sa - pršutom, kajmakom, slaninom i sirom.

"Nigde tezge ne mirišu kao na Zlatiboru i zato odavde uvek nosimo najukusnije i najmasnije suvenire. Ako se vratimo bez toga, kao da na ovoj planini nismo ni bili", kaže uz osmeh za Rinu Aleksandar Travar, turista koji je u Zapadnu Srbiju stigao iz Vojvodine.

foto: RINA

Ali, kako bi na zlatiborskim tezgama pazarili najbolji kajmak ili pršutu u kupovinu se, kako kažu domaćice, ipak mora krenuti sa velikim predznanjem.

"Dugačak je put od mleka do kajmaka. Prvo se vari, zatim saliva. Onda se sa vrha, kao i inače u životu, skida kajmak a od preostalog mleka prave se sirevi. Najbolji su tvrdi sir i mladi kajmak koji se rasteže kad ga stavite na kašiku", objašnjava Zlatiborka, Nataša Andžić za RINU.

foto: RINA

Za dobru pršutu najbitniji su kvalitetno meso, suva bukova drva, a proces sušenja je još bolji ako je napolju mraz.

"Kad se seče, moraju komadi lepo da se odvajaju i ne sme preko sredine da ima taman krug, već da bude svuda jednaka. Samo takva pršuta je dobro osušena i najukusnija", kaže Nataša.

foto: RINA

Da je pršuta izuzetno bitna, ne samo turistima koji je kao suvenir nose sa ove planine, već i samim Zlatiborcima dokaz je i to što su u čast ovog suhomesnatog proizvoda organizovali i čitavu manifestaciju - čuvenu Pršutijadu.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track