MLADI STRUČNJACI ŽELE U ZAVIČAJ: Dobar odziv kandidata na javni poziv Loznice za zaposlenje
Foto: Kurir/ T.Ilić

program Loznica najboljima

MLADI STRUČNJACI ŽELE U ZAVIČAJ: Dobar odziv kandidata na javni poziv Loznice za zaposlenje

Srbija -

LOZNICA – Do sada se 60 kandidata odazvalo pozivu lozničke gradske vlasti, upućenom u okviru programa "Loznica najboljima".

Poziv je, pre nešto više od dve sedmice, objavljen svim Lozničanima sa visokom stručnom spremom, zaposlenim negde u Srbiji, ili van nje, kao i mladim svršenim studentima, koji na osnovnim studijama imaju prosečnu ocenu najmanje 9.00, da se jave gradskoj upravi na razgovor i nađu zaposlenja u svom zavičaju.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović zadovoljan je odzivom i u lokalnoj samoupravi se od druge polovine prošlog meseca vode razgovori sa kandidatima od kojih su mnogi bili stipendisti grada.

- Među onima koji su se do sada javili je šest doktoranata i dvadesetdvoje onih koji su završili master studije, ili su pri njihovom završetku. Svi su završili državne fakultete sa prosekom devet i više. Prvi korak sa njima je razgovor, naredni je da nam na osnovu struke, ili oblasti iz koje dolaze, dostave sinopsise viđenja svog mesta i uloge u timu koji će se baviti budućnošću Loznice u narednih desetak godina u svim blastima društvenog života. Sa onima koji uđu u uži krug vrlo brzo sledi drugo viđenje, a onda i uručivanje rešenja prvoj grupi i njihov početak rada u svom gradu. Ovim mladim ljudima drago je da ih se neko setio, a nama što je potvrđeno da Loznica ima toliko dobrih, pametnih, obrazovanih ljudi, koji žele da žive i rade u svom zavičaju - kazao je gradonačelnik ističući da Loznica ima čime da se ponosi, ali i da joj nedostaje još stručnih ljudi.

foto: Kurir/ T.Ilić

Cilj je ne samo povratak i zapošljavanje stručnjaka i mladih obrazovanih ljudi nego i njihovo uključivanje u projekat "Tim za budućnost Loznice" koji treba da podigne kapacitete gradske uprave i javnog sektora u cilju snažnije podrške privrednicima i građanima.

Na poziv su se do sada odazvali inžinjeri poljoprivrede, prehrambene tehnologije, arhitekture, organizacionih nauka, elektrotehnike i računarstva, građevinarstva, pejzažne arhitekture, telekomunikacija, grafičkog dizajna, šumarstva. Za rad u svom gradu zainteresovani su doktori medicine, veterine, arheolozi, farmaceuti, stomatolozi, ekonomisti, pravnici, filozofi, pedagozi, istoričari kao i profesori, geografije, srpskog jezika razredne nastave...

Inače, predviđeno je u gradskoj kasi 30 miliona dinara za realizaciju u prvoj fazi programa, a postoji mogućnost da se iz budžetske rezerve povuče bar još toliko ako bude potrebe. Petrović je u više navrata istakao da da Loznica ima šansu da se u narednih sedam godina nađe u društvu deset najrazvijenijih gradova Srbije i da grad nikada nije imao veću podršku države.

- Budućnost Loznice pripada najboljima, a njih moramo dovesti ovde jer ovaj grad može i mora da ide napred – kaže on.

(TEKST I FOTO: Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja