ANA BRNABIĆ: Naučila sam da lokalne samouprave mogu da iskoriste potencijal mladih kako bi preokrenli sudbinu mesta!
Foto: Kurir/T.Ilić

projekat Loznica u budućnosti

ANA BRNABIĆ: Naučila sam da lokalne samouprave mogu da iskoriste potencijal mladih kako bi preokrenli sudbinu mesta!

Srbija -

LOZNICA – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je u gradskoj upravi uručenju odluke o angažovanju prve grupe od osamnaest mladih Lozničana koji će realizovati projekat ’’Loznica u budućnosti’’ u okviru programa ’’Loznica najboljima’’. Premijerka je danas (26.2) rekla da će sa ’’velikom pažnjom’’ pratiti ovaj projekat i zamolila mlade da ’’radimo zajedno i ovakve stvari primenimo širom Srbije’’.

Dijalog sa mladima pokrenut je u decembru prošle godine u Novom Sadu na poziv Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) i tada su mi skrenuli pažnju na pitanja koja se tiču lokala, koja Vlada treba da pokrene i ohrabri lokalne samouprave da imaju drugačiji odnos prema mladima, a kao primere dobre prakse ukazali na Rašku, Loznicu i Novi Sad, rekla je Brnabić.

- Obišla sam Rašku, danas i Omladinski centar u Loznici i već sam mnogo naučila kako odgovorne lokalne samouprave mogu zaista iskoristiti sav potencijal mladih, da preokrenu sudbinu jednog mesta i čuju vas mlade, vama otvore vrata da date ideje i radite za budućnost svoje lokalne zajednice. Iniciraću sastanak sa KOMS-om da se dogovorimo kako svi zajedno, KOMS, Vlada i svi kao što su Loznica, Raška i Novi Sad možemo ovakve stvari da radimo širom Srbije.

Vlada će spremno uložiti finansijske i ljudske resurse, dati podršku da se ovakve stvari primene širom naše zemlje. Za budućnost Loznice nema ništa bolje nego ovo što je gradonačelnik sa svojim timom uradio pokrenuvši program ’’Loznica najboljima’’. Prvi put se ovako nešto dešava u Srbiji. Vlada je tu da programe kao ovaj pokrenemo i u ostalim gradovima i opštinama da bismo mladima, kojima Srbija može da se ponosi pokazali, da im verujemo i znamo da je budućnost naše zemlje u njihovim rukama – rekla je premijerka naglasivši da je Loznica ’’ prvak u mnogo čemu’’.

foto: Kurir/T.Ilić

Gradonačelnik je kazao da je suština programa ’’Loznica najboljima’’ vratiti mlade stručnjake koji su u otišli iz ovog grada i omogućiti im da rade u zavičaju, gradskoj upravi, javnim preduzećima, domaćim, ili stranim kompanijama.. Loznica je pozvala mlade koji su završili državne fakultete i na osnovnim i master studijama imaju prosečnu ocenu najmanje 9.00 da se vrate i za nepun mesec dana javilo se 87 kandidata. Od toga su neki već doktori nauka, a 32 su završili master studije.

- Formirali smo prvu grupu od 18 mladih koja će danas dobiti rešenje kojim se uključuje u rad na projektu ’’Loznica u budućnosti’’. Oni treba da definišu kretanje grada u narednih sedam do deset godina u svim sferama društvenog života i rada. Imaćete prihode po osnovu rada i kao učesnici na projektu. Doktorima nauka mesečna nadoknada biće nešto manje od 57.000 dinara, magistrima 5.000 manje, a oni koji su završili osnovne studije još 5.000 manja. Mnogo sam spokojniji jer znam da smo se opredelili da budućnost grada ostavimo u rukama najboljih – kazao je Petrović.

foto: Kurir/T.Ilić

Premijerka je prethodno posetila Omladinski centar, koji se prostire na oko 360 kvadrata i godišnje kroz razne radionice, škole, predavanja i akcije okupi oko pet hiljada mladih, gde je razgovarala sa mladim volonterima.

Kurir / T.Ilić

Foto: T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track