Najnovije vesti

TAJNA SLATKOG OD JORGOVANA I LJUBIČICE: Marina otkriva kako se sprema, ali i kako se služi slatko POTREBNO 2.500 CVETOVA
Foto: RINA

ovo niste znali

TAJNA SLATKOG OD JORGOVANA I LJUBIČICE: Marina otkriva kako se sprema, ali i kako se služi slatko POTREBNO 2.500 CVETOVA

Srbija

KRALJEVO - Slatko se pravi od šljiva, dunja, malina, jagoda... Ali, da li ste znali da se ova tradicionlana srpska poslastica može spremiti i od cvetova ljubičica i jorgovana?

- Za teglu od jednog kilograma slatka potrebno je 300 grama svežih cvetova ljubičica, strpljivo dovojenih od latica, četvrt litra vode, jedan kilogram šećera, kašičica limuntusa i kolutovi limuna po ukusu“, priča Marina i dodaje: 

- Za kuvanje slatka od jorgovana potrebna je ista količina cvetova, šećera i vode,kao za slatko od ljubičica, s tim što se ne stavlja limuntus, jer je za ukus i miris dovoljan jak i prijatan miris jorgovana, otkiva tajnu pripremanja Marina Lukić Cvetić iz Kraljeva.

Slatko se obavezno služi ujutru i njime bi trebalo da započne svaki dan. Da bi tokom dana bili srećni i da bi nam sve teklo lagano, prijatno i uspešno, trebalo bi, prema Marinim rečima, da svako ustane 15 minuta ranije nego obično i da za sebe pronađe ritual i vreme za sopstveno uživanje u nečemu posebnom, a to je upravo-slatko.

foto: RINA

- Nikako ne smemo da gosta poslužimo na plastičnom poslužavniku. Morate da imate lep, čist, gotovo izglancan poslužavnik na kojem će biti besprekorno čista i poštirkana šustikla. Lepe i čiste čaše po mogućnosti od kristala i srebrne kašičice, ako je moguće, učiniće sam ritual posluženja prijatnijim. Ako tako započne dan imaćete velike šanse da kraj dana dočekate zadovoljno i uspešno“,savetuje ova kraljevačka istoričarka umetnosti i vrhunska kuvarica.

U ,,Muzeju slatka-Kući Cvetića“ nalazi se mnoštvo predmeta za posluživanje slatkim.Tu su sve kolekcije koje su u Srbiji upotrebljivane u prethodnih 150 godina tako da gosti sami mogu da odaberu kolekciju kojom žele da budu posluženi.

(Kurir.rs/RINA)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...