PORUKA DO OSTROGA I PODGORICE: U Loznici moleban i litija za svetinje u Crnoj Gori
Foto: Kurir/T.Ilić

litija prošla centralnim gradskim ulicama

PORUKA DO OSTROGA I PODGORICE: U Loznici moleban i litija za svetinje u Crnoj Gori

Srbija -

LOZNICA - Moleban u znak podrške srpskom narodu i za očuvanje svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori održali su loznički sveštenici predvođeni vladikom šabačkim Lavrentijem, u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice.

1 / 6 Foto: Kurir/T.Ilić

Posle toga litija je prošla centralnim gradskim ulicama u kojoj su bili Lozničani svih generacija, od beba u kolicima, do penzionera. Najviše je bilo mladih koji su nosili upaljene sveće, zastave, a na čelu litije transparent ‘’Ne damo svetinje’’. Veliki broj građana došao je da na ovaj način podrži ‘’braću i sestre u Crnoj Gori kojima je u ovom trenutku najteže’’, a naroda je bilo toliko da je lozničko šetalište bilo prepuno. Posle prolaska gradom litija se vratila do amfiteatra kod hrama gde je održan prigodan program, a okupljenima se obratio vladika Lavrentije.

foto: Kurir/T.Ilić

- Srećan sam što smo se okupili i što vidim da brinemo kako da sačuvamo ono najlepše i najdraže što posedujemo, a to su naše svetinje. Kada čujemo toliko složnih glasova koji govore ‘’Ne damo svetinje’’ to nam daje radosti, nade i utehe. Velika je radost što srpski narod brine o svojim svetinjama i nastoji da ih očuva onako kako su ih čuvali naši preci i predali ih nama u nasleđe. Došli smo da se setimo da Srbin pored tela ima i dušu i da njoj treba posvetiti više pažnje nego telu jer duša je večna – kazao je vladika Lozničanima.

Ispred starolozničke crkvene opštine, koja je organizovala skup kome su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, obratio se sveštenik Miloš Petrović koji je rekao da kad kažemo ‘’branimo svetinju’’ ne branimo mi samo kamen već branimo svetinju koja je u svakome od nas.

foto: Kurir/T.Ilić

- Ta svetinja u srcima naših predaka podigla je sve te svetinje. Neka poruka ‘’Ne damo svetinje’’ iz Loznice ode na Ostrog, u Podgoricu, Skoplje, Bitolj, Prištinu, Prizren, Knin, Vukovar....Branite te svetinje u sebi i sačuvaćete i srpstvo i našu veru. Molim decu, negujte oganj koji gori u Vama, znajte da je taj oganj koji ste večeras proneli Loznicom plamteo i u grudima cara Lazara, Karađorđa i Miloša, a ne fukara i kojekavih koji sada hoće da otmu svetinje – poručio je on.

foto: Kurir/T.Ilić

Inače, moleban posvećen zaštiti i pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji već godinu i po dana održava se u staroj lozničkoj crkvi svakog petka, a u poslednja dva meseca i za naš narod i svetinje u Crnoj Gori.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track