Odlične vesti za roditelje dece sa smetnjama u razvoju: Pančevo daje preko 14 miliona za projekat Lični pratilac deteta
Foto: Promo

Odlične vesti za roditelje dece sa smetnjama u razvoju: Pančevo daje preko 14 miliona za projekat Lični pratilac deteta

Srbija -

U cilju pružanja pomoći deci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima Grad Pančevo je uveo uslugu "Lični pratilac deteta".

Lični pratilac je usluga socijalne zaštite koja podrazumeva pružanje odgovarajuće individualne podrške detetu sa smetnjama u razvoju radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, kao i uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti.

foto: Promo

Grad Pančevo je ove godine budžetom izdvojio 14.250.000 dinara za ovu uslugu. U ovoj godini angažovano je 38 ličnih pratilaca za 38 dece u osnovnim i srednjim školama u Pančevu.

Milenko Čučković, član Gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku kaže da je Grad Pančevo, kao odgovorna lokalna samouprava, započeo sa programom ličnih pratilaca.

foto: Promo

- Taj program se svake godine povećava tako da ove godine imamo 38 dece koja koriste usluge ličnog pratioca. To se pre svega odnosi na dovođenje dece u školu, njihov boravak u školi, vraćanje kući i provođenje jednog dela slobodnog vremena sa tom decom. Ovo je usluga koja je od velike pomoći roditeljima koji imaju decu sa smetnjama u razvoju - rekao je Milenko Čučković.

Tamara Peković, radi kao lični pratilac dečaku Mihajlu od oktobra 2019. godine. Kako kaže, njen glavni posao je da ga dovodi u školu i da ga iz škole vodi kući.

foto: Promo

- Sa njim sam na svim časovima. Primetila sam da se mnogo poboljšao otkad sam ja sa njim, ocene su mu bolje, nastavnici ga hvale, mnogo se opustio sa mnom. I po završetku nastave provodim neko vreme sa njim. Rad sa decom je jako lep, ali treba se snaći u njemu. Mislim da ne mogu svi da ga rade - kaže Tamara Peković.

Grad Pančevo ovu uslugu finansira od 2016. godine i svake godine uvećava se iznos sredstava za te namene.

(Kurir.rs/@pancevutreba)

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track