Aleksinac čeka uljne škriljce

Aleksinac čeka uljne škriljce

Srbija -
Ležište uljnih škriljaca na teritoriji Aleksinca procenjuje se na dve milijarde tona. Meštani sela koje se nalazi blizu budućeg kopa u otvaranju ležišta vide svoj interes

ALEKSINAC - Ležište uljnih škriljaca na teritoriji Aleksinca procenjuje se na dve milijarde tona. Tender za konsultanta za izbor strateškog partnera države za eksploataciju škriljaca kod Aleksinca, raspisan početkom godine, bio je privremeno zaustavljen do formiranja Vlade. Najveću zainteresovanost su pokazali Estonci.Velikom projektu najviše se nadaju meštani sela blizu budućeg kopa, koji u otvaranju ležišta vide svoj interes.Bašta Dragana Bogosavljevića iz Subotinca nalazi se iznad slojeva uqnih škriljaca, pored reke. Obrađuje je svake godine, čekajući otvaranje rudnika i radno mesto za ukućane ili kupca za imanje."Ja ostareh ovde, a i dalje se priča da će taj škriljac da proradi. Kada bi bila eksploatacija cena ove zemlje bi sigurno otišla gore, sigurno 300 do 400 evra", rekao je Bogosavljević za RTS.Ar zemljišta pored ležišta sada je dvadesetak evra. U obližnjem selu, u kome živi 950 ljudi, pre nekoliko meseci pojavili su se prvi oglasi za prodaju domaćinstava. Kuća i četiri hektara zemlje mogu da se kupe za 15.000 evra."Ima ponude, a i potražnja ide u tom pravcu jer je protkana pričom o velikoj vrednosti tog zemljišta", kaže Miroljub Pešić, vlasnik Agencije za nekretnine u Aleksincu.

Mladih ima u selu, ali je većina bez posla. Stopa nezaposlenosti u opštini dostigla je 40 odsto, što je gotovo dvostruko više od republičkog proseka.

"Kamo sreće da država ima da uloži, da se naša omladina koja je otišla vrati. Ja imam troje dece", rekao je Ljubiša Veljković iz Subotinca.

Od Aleksinca do Subotinca na dužini od 10 kilometara, uljni škriljac je po obodu brda na površini zemlje. Ovde bi njegova ekslopatacija bila najjeftinija. Tom poslu morala bi da prethodi eksproprijacija zemljišta."Nade ima. Mislim da bi EPS mogao da uđe u tu priču, a što se tiče stranih ulagača isključivo zavisi od njih samih. Da li imaju interesa ili nemaju", kaže Zatko Petrović, rudarski inženjer u rudniku Aleksinac.Najveće nalazište uljnih škriljaca u Evropi, od dve milijarde tona, moglo bi ponovo da oživi okolinu Subotinca. Pre pola veka, dok je radio rudnik mrkog uglja, u selu je živelo 2000 ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=lxB-crIGUkI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track