MIRNO U SUBOTICI: Građani se pridržavaju mera Vlade Srbije
Foto: N.H.

poslušali

MIRNO U SUBOTICI: Građani se pridržavaju mera Vlade Srbije

Srbija -

Autobuske stanice prazne, pet putnika u jutarnjem autobusu. Poneki Subotičanin pred poštom ili apotekom, restorani prazni. Mladi kafiće zamenili kućnim druženjem i učenjem za junski rok na fakultetu!

SUBOTICA – Subotičani su danas disciplinovano ispoštovali mere vlade Srbije. Na ulicama tek poneka osoba pred šalterom apoteke, banke i pošte. Danas oko devet sati u autobusima gradskog prevoznika nije bilo više od pet putnika, oni koji idu do pošte ili na posao.

Autobusi voze po subotnjem rasporedu, ali brzo prelaze od početne do krajnje stanice, jer ni na gradskom stajalištu u centru grada nijedan putnik nije ušao u autobus prema Paliću, izašlo je troje od ukupno pet putnika u vozilu.

Mera se posebno pridržavaju stariji od 65 godina, kojih nema na ulicama, iako je prolećni dan.

Gradonačelnik je izneo mere koje Grad sprovodi, od večeras važi policijski čas od 20 sati do ujutro u pet, pa pitamo 25-ogodišnjeg Subotičanina šta će da radi u večernjim satima.

- Družiću se sa ukućanima, snabdeo sam se i CD-ovima, umesto blejanja u kafiću gledaću filmove. Mislim da ćemo se privatno naći sa ponekom osobom u kući ili stanu, povremeno, kaže mladi Subotičanin.

foto: N.H.

Nešto stariji drug u prolazu ne zaustavljajući se dugo, kaže da je svako veče sa društvom išao do kafića u gradu, ali da će sada da se posveti učenju za fakultet, jer studira.

- Proći će i ovo, biću spremna za junske ispite više nego ranije, jer ću da učim više, a u pauzama i poneki filmić da pogledam, kaže dvadesetjednogodišna studentkinja.

Gerontološki centar u Subotici organizovao se na savremen način. Pored strogih mera koje su uvedene, zabrane poseta korisnicima, organizovali su i zadužili jednu osobu, da putem videa može da posebno starijm korisnicima obezbedi da razgovaraju sa članovima porodica.

- Na taj način hoćemo da im olakšamo boravak u zatvorenom, kaže direktor Gerontološkog Nenad Ivanišević, koji je sproveo do detalja sve mere vlade, od higijenskih u prostorijama, kuhinjama, mestima za rehabilitaciju, kako bi najstariji u Gerontološkom domu sa nekoliko stotina korisnika dobili što veću zaštitu.

foto: N.H.

Uključili su se i mlađi volonteri, javljaju se Crvenom krstu, a na granici se prati do detalja zdravstveno stanje putnika koji ulaze i koji moraju da obezbede potvrde za karantine od 14 ili 28 dana, zavisno od zemalja iz kojih dolaze.

Kurir / Nada Harminc

Foto: N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track