Najnovije vesti

ZATVORENICI POMAŽU TOKOM VANREDNOG STANJA: Iza rešetaka prave maske! Stižu nove mašine, sve je više dobrovoljaca
Foto: Nemanja Nikolić

VISOK NIVO PATRIOTIZMA

ZATVORENICI POMAŽU TOKOM VANREDNOG STANJA: Iza rešetaka prave maske! Stižu nove mašine, sve je više dobrovoljaca

Srbija

U Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica zahvaljujući donatorima stigle su još četiri mašine za šivenje na kojima će osuđenici moći da naprave više zaštitnih maski, kaže upravnik tog zavoda Aleksandar Alimpić.

Svakodnevno u toj ustanovi 18 osuđenika šije i kroji zaštitne maske kako za potrebe te ustanove tako i šire.

Dnevno u toj zatvorskoj jedinici proizvedu 1.000 maski, a zahvljujući donatorima koji su im kupili još četiri mašine za šivenje moći će dnevno da proizvedu još 400 takvih maski.

Alimpić za TV Prva kaže da se sve više dobrovoljaca javlja da taj posao nauči kako bi ih dnevno izradili što više, a sada maske izrađuju osuđenici koji su ranije prošli obuku za šivenje i krojenje.

Kako kaže, proizvode tri tipa maske- za jednokratnu upotrebu, kao i dva tipa za višekratno korišćenje.

"Nadam se da ćemo ovom proizvođom zadovoljiti kako naše potrebe za maskama u zavodu, ali i šire populacije u skladu sa mogućnostima", ističe on.

Na to su se odlučili kada su čuli da u bolnicama nema dovoljno maski kao i da ih nedostaje na tržištu i ponudili ih Štabu za vanredne situacije da ih raspodeli dalje po prioritetima.

Lica koja šiju maske su osuđena za lakša krivična dela, kaže Alimpić i dodaje da nije prvi put da zatvorenici pomažu u slučajevima vanrednih okolnosti i da su to činili i za vreme poplava 2014. godine.

"Bez ozbira što su osuđenici, pokazali su visok stepen patritozma i spremnost da se angažuju i izađu iz krize", istakao je Alimpić, Dodao je da im znači i to što je predsednik Srbije pohvalio njihovu inicijativu i angažman.

Podseća da pored KPZ Sremska Mitrovica maske šiju i Kazneno-popravni zavodi za žene u Požarevcu, kao i KPZ u Nišu.

(Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...