Danas je u Кlinički Centar Vojvodine stiglo pet respiratora
Foto: Pokrajinska vlada

Danas je u Кlinički Centar Vojvodine stiglo pet respiratora

Srbija -

Danas je u Кlinički centar Vojvodine (КCV) stiglo pet respiratora, od 18 koje su juče obezbedili Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić. Donacijom iz NR Кine, koju očekujemo sutra, dobićemo još zaštitne opreme, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. „Vojvodina je spremna za sve scenarije. Imali smo dovoljan broj respiratora, ali je današnja pošiljka veoma značajna za ono što nas u najgorem slučaju očekuje“, istakao je predsednik Mirović. Ovim putem pružio je još jednom podršku i zahvalnost zdravstvenim radnicima koji su, kako je ocenio, u prvim redovima u borbi protiv virusa korona.

Apelovao je i na najstarije sugrađane da ostanu kod kuće, te da se dosledno pridržavaju mera koje su naložene, jer su upravo oni najugroženiji.

Direktorka КCV prof. dr Edita Stokić rekla je da se na Кlinici za infektivne bolesti trenutno nalazi sedam pacijenata od kojih je troje teškog opšteg stanja i na mehaničkoj ventilaciji, dok je opšte stanje ostalih pacijenata zadovoljavajuće.

„U intezivnoj jedinici Кlinike za infektivne bolesti imamo još mesta, a kapaciteti КCV su u mogućnosti da se preorijentišu i za mnogo veći broj pacijenata koji zahtevaju lečenje svih obolelih od virusa korona“, istakla je Stokićeva.

Predsednik Mirović, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoranom Miloševićem, obišao je danas i kol-centar Medicinskog fakulteta u kom 60 studenata već nedelju dana volontira, komunicirajući svakodnevno sa građanima koji se nalaze u kućnoj izolaciji i kod kojih postoji sumnja da su bili u kontaktu sa osobama koje su obolele od virusa korona i koji su došli iz inostranstva.

„Više desetina studenata sa puno energije i elana u ovoj vanrednoj situaciji pomaže građanima kojima je pomoć u ovom trenutku potrebna i na tome smo im zahvalni, jer je u Vojvodini sve više ljudi u samoizolaciji“, rekao je predsednik Mirović.

Foto: Pokrajinska vlada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track