Najnovije vesti

USPEH NIŠKIH LEKARA: Porodili trudnicu čiji je muž u izolaciji zbog korone, majka i beba u posebnom boksu
Foto: Profimedia

primenili sve mere zaštite

USPEH NIŠKIH LEKARA: Porodili trudnicu čiji je muž u izolaciji zbog korone, majka i beba u posebnom boksu

Srbija

Na Ginekološko-akušerskoj klinici u Nišu, uz poštovanje svih zaštitnih mera, sinoć oko ponoći je uspešno obavljen porođaj NIšlijke I. T. (37), čiji je suprug u izolaciji zbog sumnje da je zaražen virusom Kovid-19.

foto: AMG

Ona je na svet donela bebu tešku 3.050 grama i dugačku 50 centimetara a nakon porođaja su i majka i novorođenče smešteni u posebni izolacioni boks, kako to nalažu epidemiološki propisi.

Niški lekari uspeli su za kratko vreme da sprovedu sve potrebne mere i procedure i da porođaj obave uspešno u bezbednim okolnostima za majku i dete, osoblje i sve pacijente.

- Porodilja je kasno sinoć došla na Ginekološko akušersku kliniku Kliničkog centra u Nišu na porođaj jer je u devetom mesecu tudnoće. Pokazala je izuzetnu društvenu odgovornost i odmah je na prijemu prijavila da joj je suprug u izolaciji zbog sumnje na virus Kovid-19. Nakon toga su lekari i medicinsko osoblje odmah primenili sve mere zaštite propisane od strane Svetske zdravstvene organizacije i u algoritmima Ministarstva zdravlja Srbije i pod punom zaštitnom opremom, kako je predviđeno u slučajevima kada se radi o sumnji na ovaj virus, uveli pacijentkinju u salu. Nešto pre ponoći, porođaj je uspešno obavljen. Ona je rodila zdravu devojčicu tešku 3.050 grama i dužine 50 centimetara - kažu u Kliničkom centru u Nišu.

Nakon porođaja stanje i majke i deteta je dobro, ali s obzirom da postoji sumnja na COVID-19, radi bezbednosti majke i deteta, ostalih pacijenata i medicinskog osoblja GAK, majka i dete smešteni su u posebne izolacione boksove.

- Čestitamo majci, ocu i porodici. Ovim smo pokazali potpunu organizovanost i spremnost za sve eventualne medicinske situacije pri tom poštujući sve propisane procedure - navode u Kliničkom centru u Nišu.

(Kurir.rs/Blic, B.J./ FOTO: Profimedia/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...