Najnovije vesti

NA SUVOJ PLANINI OTKRIVENA RETKA VRSTA CVETA: Pogledajte kako izgleda Gospina papučica, najlepša orhideja u Evropi FOTO
Foto: Printskrin Youtube

BOGINJA LEPOTE

NA SUVOJ PLANINI OTKRIVENA RETKA VRSTA CVETA: Pogledajte kako izgleda Gospina papučica, najlepša orhideja u Evropi FOTO

Srbija

Srbija ima 31 specijalni rezervat prirode u kojima su pod zaštitom države brojne ugrožene biljne i životinjske vrste.

U jednom od tih rezervata, na nepristupačnim liticama Suve planine, otkrivena je retka vrsta orhideje, najlepša u Evropi, boginja lepote – gospina papučica, šro su potvrdili u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

“Reč je o gospinoj papučici (Cypripedium calceolus L.) od izuzetnog nacionalnog i međunarodnog značaja, koja i predstavlja jednu od temeljnih vrednosti ovog zaštićenog područja“, ističu u Zavodu za zaštitu prirode.

foto: Printscreen Youtube/viccanfranc

U Srbiji je ta orhideja jedino zabeležena na teško pristupačnim liticama Suve planine u okviru jedne populacije koju čini svega pedesetak jedinki. Primetna je samo u vreme cvetanja od maja do jula.

Gospina papučica je jedna od najređih orhideja u Evropi, a mnogi je smatraju i najlepšom, ističu iz Zavoda.

"Zbog svog egzotičnog izgleda, širom Evrope vrsta je sakupljana za potrebe hortikulture jer daje kvalitetne i lepe hibride sa drugim vrstama iz istog roda, kao i za privatne zbirke, što je drastično smanjilo brojnost populacije i dovelo vrstu do izumiranja. Upravo zbog toga je vrsta u svim zemljama svog areala zaštićena i preduzimaju se različite mere i cilju obnavljanja njenih populacija“, rekli su u Zavodu.

foto: Printscreen Youtube/MAKOVÉ POLE

Specijalni rezervati prirode samo su jedna od šest kategorija zaštićenih područja kojih trenutno ima 470 u Srbiji.

U okviru 470 zaštićenih područja nalazi se: pet nacionalnih parkova, 18 parkova prirode, 21 predeo izuzetnih odlika, 70 rezervata prirode od kojih je u statusu specijalnog rezervata prirode 31 područje, šest zaštićenih staništa, 314 spomenika prirode, 36 područja od kulturnog i istorijskog značaja, a status zaštićenog prirodnog dobra ima i 1.783 strogo zaštićenih divljih vrsta i 860 zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

(Kurir.rs/Sputnjik, Ž.O.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...