TRAJE BORBA SA VATROM NA GUČEVU: Gori šuma, vatrogasci čitavu noć bili na planini (FOTO)
Foto: T. Ilić

požari

TRAJE BORBA SA VATROM NA GUČEVU: Gori šuma, vatrogasci čitavu noć bili na planini (FOTO)

Srbija -

Šumski požar na planini Gučevo još uvek nije potpuno ugašen, a jutros je težište borbe sa vatrom sprečavanje da stigne do borove šume. Na terenu je četrnaest lozničkih vatrogasaca koji su tokom cele noći bili na planini, a od jutros im u gašenju pomaže i dvadesetak radnika iz preduzeća ''Srbijašume''.

foto: T. Ilić

U šumarku iznad poslednjih kuća Gornje Koviljače vatra se pojavila juče nešto posle 16 sati i nastavila da se širi ka vrhu planinskog grebena. Vatrogasci su odmah po pozivu došli na lice mesta, ali im je gašenje otežavao izuzetno nepristupačan i kamenit teren tako da njihova vozila nemaju prilaz mestu požara.

foto: T. Ilić

- Nisam juče ni znao da gori šuma iznad moje kuće dok mi nije javio rođak. Tamo je težak teren i nema šanse da mu priđe neko vozilo, posebno ne vatrogasni kamion. Vatra se penjala i stigla gotovo do vrha ovog gučevskog grebena. Ovo iznad sela i nije neka šuma, ali ako gore pri vrhu planine dohvati četinare biće gadno, a odmah posle njih je i bukova šuma. Celu noć smo pomagali u gašenju i jutros nastavili. Izgleda da je požar koliko-toliko pod kontrolom – priča meštanin koji je još uvek garav od sinoćne akcije.

foto: T. Ilić

Zbog teškog terena u gašenju se upotrebljavaju naprtnjače sa vodom, a prema nezvaničnim informacijama , od jutros je požar stavljen pod ''relativnu kontrolu'' i očekuje se da u toku današnjeg dana bude i potpuno ugašen. Upaljena strana planine sinoć je toliko gorela da je bila vidljiva i sa one strane Drine. Meštani Gornje Koviljače kažu da je sreća što je vatra otišla uzbrdo tako da kuće nisu bile ugrožene, ali da je šteta sigurno velika i da je vatra progutala bar nekih desetak hektara šume. Koliko je zaista požar uništio šumu znaće se kad stručnjaci precizno premere deo koji je zahvatila vatrena stihija.

foto: T. Ilić

Šta je uzrok požara nije za sada zvanično saopšteno, ali se pretpostavlja da je u pitanju ljudski faktor, odnosno nečija nepažnja.

(Kurir.rs/T. Ilić/Foto: T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track