OPLJČKANA POVRATNIČKA PORODICA U CRKOLEZU KOD ISTOKA: Lopovi ukrali automobil i bika
Foto: Youtube Printscreen

meštani osećaju veliku nesigurnost

OPLJČKANA POVRATNIČKA PORODICA U CRKOLEZU KOD ISTOKA: Lopovi ukrali automobil i bika

Srbija -

U selu Crkolez, u opštini Istok, opljačkana je povratnička porodica, saopštio je danas kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak.

U tom selu sinoć je povratniku Mališi Tijaniću ukraden putnički automobil i bik.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je pozvao istražne organe da hitno reaguju.

Mališa Tijanić se sa porodicom u Crkolez vratio pre 11 godina, a meštani sela kažu da zbog ovakvih incidenata osećaju veliku nesigurnost.

"Problemi srpskih povratnika se nastavljaju i dok se ceo svet bori da sačuva svoje zdravlje i da sa što manjim posledicama prevaziđe trenutno stanje, srpski povratnici se bore da sačuvaju imovinu, da opstanu i ostanu na svojim imanjima", rekao je Jevtić, a navodi se u saopštenju.

Naveo je da je to treći incident u nizu nad srpskim povratnicima za manje od 72 sata, što je, kaže, dovoljan pokazatelj izazova sa kojim se povratnici suočavaju ovih dana. Istakao je i da brine ćutanje nadležnih organa.

Jevtić je istakao da vanredno stanje na KiM očigledno odgovara pojedincima da na organizovan način pljačkaju i stvaraju nemir među srpskim stanovništvom.

"Ministarstvo je u samom selu Crkolez izgradilo pet kuća, novi Parohijski dom, pomogli smo i sa obnovom 10 porodičnih kuća. Mi ćemo kao institucija nastaviti da se zajedno sa svim povratnicima borimo i za njihov opstanak i za život. Od života ništa važnije nije", rekao je Jevtić.

Inače, u selu Crkolez trenutno živi 83 Srba od kojih je 14 dece. Pre 1999. godine u Crkolezu živelo je 220 stanovnika srpskog naroda. Kako se navodi u saopštenju, u selu koje ima 25 kuća, pre dve godine se dogodio incident u kome je porodici Mija Beloševića ukradeno osam krava, a do dan danas počinioci nisu pronađeni i ako je policija i tada, kao i danas povodom ovog slučaja izvršila uviđaj.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track