LESKOVAC OPET U STRAHU OD FABRIKE JURA: Koronom zaraženo 16 radnika, virus se širi u porodicama zaposlenih?
Ilustracija, Foto: Jugmedia.rs

strašno

LESKOVAC OPET U STRAHU OD FABRIKE JURA: Koronom zaraženo 16 radnika, virus se širi u porodicama zaposlenih?

Srbija -

Od 402 osobe sa područja Leskovca koje su testirane na virus korona za 16 je stigao pozitivan rezultat i svi su radnici južnokorejske korporacije „Jura“ koja u gradu na Veternici zapošljava oko 2.500 ljudi, potvrdio je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije. Oni su hospitalizovani u leskovačkoj Kovid bolnici koja trenutno na lečenju ima 131 pacijenta. Među njima je 51 Leskovčanin, a 80 dolaze iz preostalih opština Jablaničkog okruga. Od 120 pristiglih analiza za hospitalizovane 94 su pozitivne, a 26 negativne na prisustvo virusa.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Youtube Printscreen

„Jura“ se i početkom aprila „borila“ protiv korone kada je odbila da zatvori svoje proizvodne pogone, a posle pregovora sa lokalnom samoupravom prihvatila drugu preporuku struke o ograničenom broju zaposlenih u odnosu na površinu proizvodnih pogona. Tada je virusom korona bilo zaraženo osmoro zaposlenih dok se više od 300 ljudi našlo u samoizolaciji od 28 dana.

Međutim, poslovodstvo „Jure“ je posle samo dve nedelje pozivalo te radnike da se vrate na posao pokušavajući, kako tvrde zaposleni, da ih stimuliše dodatkom na redovnu zaradu. „Jura“ je čak od nadležnih za epidemiju tražila i formalno odobrenje za njene namere, ali je nejasno da li je tako nešto bilo moguće mimo rešenja sanitarne inspekcije kojima je određena samoizolacija. Ona je u pismu upućenoj lokalnoj samoupravi isticala i mogućnost da svoju proizvodnju preseli na neko drugo mesto, jer u Leskovcu, zbog manjka radnika, ne može da ispuni svoje obaveze prema poslovnim partnerima.

- Iako nemamo takve ingerencije dosta smo postigli u pregovorima koje smo vodili sa njima. Insistirao sam na 28 dana, struka je rekla 14, a oni su kompetetniji. Tako je i bilo, ali da je bilo kako sam tražio oni bi počeli da rade posle 1. maja i ovo bi se sprečilo. Jedini sam u regionu, a možda i šire, dao podatke da u toj fabrici nisu ispoštovane sve mere. Mnogi drugi su rekli drugačije. Ne bežim od odgovornosti, ali sam učinio sve što je u mojoj moći – rekao je Cvetanović.

On je ukazao na to da je procenat pozitivnosti na prisustvo virusa na području Leskovca i dalje u opadanju i da sada iznosi 3,98 odsto, a da je leskovački Zavod za javno zdravlje naložio hitne mere kako bi se širenje infekcije u „Juri“ sprečilo.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim, informacijama virus se proširio i među članovima porodica inficiranih radnika, pa će broj zaraženih povezanih sa „Jurom“ najverovatnije biti i značajno veći. U toku je epidemiloško istraživanje nakon kojeg će svim kontaktima koje su zaraženi ostvarili u fabrici, ali i van nje, za vreme minulih praznika, biti naložena samoizolacija.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Screenshot

Od početka epidemije u Jablaničkom okrugu je registrovan 381 slučaj oboljevanja od virusa korona. U Leskovcu je zaraženo 237, u Vlasotincu 101, Bojniku 23, Lebanu 16, a u Medveđi četiri osobe. Iz Kovid bolnice su otpuštena ukupno 123 pacijenta, a iz privremenih bolnica 112 odnosno 61,7 odsto svih obolelih. Među zaraženima je bilo 84 osoba zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, od čega u Leskovcu 77. Trenutno je u leskovačkoj Opštoj bolnici virusom zaraženo sedmoro zdravstvenih i tri pomoćna radnika, a u Domu zdravlja po tri lekara i tehničara kao i dve spremačice. Nažalost, registrovano je i osam smrtnih slučajeva, četiri u Leskovcu, tri u Vlasotincu i jedan u Bojniku.

(Kurir.rs/Večernje novosti, I.Mitić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track