OTKRIVEN MOGUĆI UZROK NOVOZARAŽENIH U MAJDANPEKU: Zbog nemara građana komunalna inspekcija na ulicama i pišu kazne
Foto: Printscreen/Youtube

odložen rad vrtića

OTKRIVEN MOGUĆI UZROK NOVOZARAŽENIH U MAJDANPEKU: Zbog nemara građana komunalna inspekcija na ulicama i pišu kazne

Srbija -

Početak rada ustanove za decu "Marija Munćan" u Majdanpeku odložen je odlukom Gradskog kriznog štaba za 14 dana, nakon što je testiranjem na koronavirus svih zaposlenih radnika ove ustanove utvrđeno da su dve vaspitačice pozitivne na virus COVID 19.

- Obe zaposlene u vrtiću sa pozitivnim rezultatima hospitalizovane su u tercijalnu bolnicu u Niškoj Banji i s obzirom na to da su bile potpuno asimptomatski pacijenti bez tipične kliničke slike na koronavirus, osećaju se dobro. S obzirom na to da je i još jedna starija osoba od 68 godina sa pozitivnim rezultatom zbog zapaljenja pluća prebačena u Niški klinički centar, obavljeno je prikupljanje svih kontakata inficiranih osoba i tokom vikenda je testirano više od dvadeset članova najužih porodica zaraženih osoba - kaže direktor majdanpečkog Doma zdravlja, doktor Dragan Fudulović.

Zbog znatnog slabljenja virulentnosti COVID 19, nadanja nadležnih su da je pandemija u slabljenju i da se dalje neće širiti, ističe Fudulović i podseća da su se građani odlukom Vlade Srbije i stručnog epidemiološkog tima sa ukidanjem restriktivnih mera malo više opustili pa se zaštitne maske i rukavice na ulicama mogu videti samo u retkim slučajevima.

- Zbog novonastale situacije u gradu, pojavom novih slučajeva inficiranih radnika vrtića, mi smo odlučili na poslenjoj sednici Štaba da donesemo odluku kojom ćemo nekako uticati na građane da se moraju disciplinovano ponašati u pogledu zaštite svog i zdravlja svojih najbližih. Nošenje zaštitnih maski i rukavica na javnim mestima i poštovanje socijalne distance je i dalje obavezna mera do potpunog suzbijanja infekcije koronavirusa. Tako da će Komunalna inspekcija i redari svakodnevno obilaziti grad, pogotovu gradsku pijacu i ostala mesta na kojima je prisustvo građana u nešto većem broju i svako ko ne bude poštovao pravilo nošenja zaštitne opreme, biće podvrgnut kaznenim merama - kaže Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek.

Takođe je u cilju prevencije i suzbijanja ovog opakog virusa obavljena dezinfekcija svih zdravstvenih objekata ali i svih javnih ustanova u gradu. Prema Poslednji rezulatatima Zavoda za javno zdravlje iz Zaječara, u Majdanpeku je testirano oko 200 lica, inficiranih je četvoro, od kojih je jedno lice preminulo. Sa negativnim rezultatima na virus je 143 osobe, dok na rezultate uzetih briseva na virus COVID 19 u Majdanpeku trenutno više od dvadeset potencijalno inficiranih građana.

(Kurir.rs/Informer, V. J.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track