RATARI IZ POMORAVLJA NADAJU SE DOBROJ KIŠI: Pšenica, kukuruz, suncokret, soja žedni, vape za kišom
Foto: Tanjug Dušan Aničić

potrebna svim usevima

RATARI IZ POMORAVLJA NADAJU SE DOBROJ KIŠI: Pšenica, kukuruz, suncokret, soja žedni, vape za kišom

Srbija -

:

JAGODINA - Zbog nedostatka vlage u zemljištu u problemu su svi usevi u Pomoravskom okrugu i dobra i ujednačena kiša potrebna je pšenici, kukuruzu, suncokretu, soji, povrću koje se uzgaja na otvorenom, krmnom bilju, kupinama...

Ovo su ocenili poljoprivredni stručnjaci Jagodine. Đurđevdanska kiša, prva obilnija ovog proleća, a zima je bila suva, pomogla je ravnomernom nicanje kukuruza, iako ima parcela na kojima je nikao neujednačeno, ali i pšenici, ističu oni.

Pšenica sada lepo izgleda, u fazi je klasanja, cvetanja i nalivanja zrna i kiša joj je potrebna, jer na nekim parcela se vide požutele biljke i ispucala zemlja, da bi se ostavrio pun prinos u žetvi.

foto: Tanjug Dušan Aničić

Posebno su ugrožene parcele gde nije sejano deklarsano seme, nego seme sa "tavana" i gde nije primenjena puna agrotehnika, upozoravaju oni, neželeći da prognoziraju kakav će biti prinos.

U Pomoravskom okrugu, koga čine grad Jagodina i opštne Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, ozimim žitaricama: pšenicom, tritikalom i ječmom zasejano je oko 20.000 hektara a kukuruzom oko 55.000 hektara.

foto: Tanjug Dušan Aničić

U Pomoravskom i Šumadijskom okrugu, u kojima je pod oranicama i baštama više od 236.000 hektara, za poslednjih 35 godina količine padavina su smanjene za oko 900 milimetara, suše su sve češće i poprimaju karakter elementarnih nepogoda, a samo jedan odsto zemljišta se navodnjava, stoji u analizi stručnjaka Sektora za poljoprivredu Regionalne privredne komore za Šumadiju i Pomoravlje.

foto: Tanjug Dušan Aničić

Prema toj analizi, u Pomoravskom okrugu zbog suše proizvodnja kukuruza, tradicionalne najzastupljenije žitarice, smanjena je ca 40 odsto, povrća 65, krmnog bilja 31, šecehren repe i soje 20, suncokreta 14,6 odsto.

Uz smanjenje količine padavina, situacijo još teže čine visoke temperature vazduha, sve više tropskih dana leti i nedovoljne rezerve zimske vlage.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track