PRIMILI MITO TOKOM PROCEDURE ZA USVAJANJE DETETA: Socijalnim radnicima iz Vranja i Bujanovca određen pritvor
Foto: T.S.

PRIMILI MITO TOKOM PROCEDURE ZA USVAJANJE DETETA: Socijalnim radnicima iz Vranja i Bujanovca određen pritvor

Srbija -

Nakon saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Nišu socijalnim radnicima D.M iz Vranja i D.T. iz Bujanovca određen je pritvor do 30 dana, potvrđeno je Kuriru u Višem sudu u Nišu. Njima se na teret stavljaju krivična dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja. Socijalni radnici saslušani su u Višem javnom tužilaštvu u Nišu gde su izneli svoju odbranu, nakon čega je Višem sudu u Nišu podnet predlog za određivanje pritvora.

Kri­vi­č­no de­lo su po­či­ni­li u ju­nu pro­šle go­di­ne.

Socijalni radnici se sumnjiče da su od Bu­ja­no­v­ča­ni­na S. R. uze­li mi­to i omo­gu­ći­li mu da usvo­ji de­te mi­mo za­ko­nom pro­pi­sa­nih pra­vi­la.

"Više javno tužilaštvo u Nišu- Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije je nakon saslušanja donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljeneD.M.zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo primanje mita, dok će se protiv okrivljenog D.T. sprovoditi dokazne radnje zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja . Višem sudu u Nišu je podnet predlog za određivanje pritvora protiv okrivljenih , kako ne bi ometali postupak uticajem na svedoke", saopštavaju u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

foto: T.S.

Sumnja se da je prvoosumnjičena D.M od po­te­n­ci­jal­nog usvo­ji­te­lja uze­la na po­klon mo­bi­l­ni te­le­fon, da u okviru svog službenog ovlašćenja potpiše odgovarajuću dokumentaciju kojom se zasniva usvojenje maloletnog lica a na bazi izveštaja koji je sačinio drugoosumnjičeni D.T. u vreme kada S.R. nije bio u Srbiji već u Švajcarskoj zbog čega i nisu postojali uslovi da se donese takvo rešenje. Na taj način nije ispoštovana procedura koja je propisana prilikom zasnivanja usvojenja.

"Pre samog usvojenja prethodi proces prilagođavanja kada dete odlazi u porodicu na prilagođavanje. U tom periodu S.R. nije bio prisutan bio je u inostranstvu u Švajcarskoj.", saopštavaju iz tužilaštva u Nišu.

Rešenjem sudije za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Nišu za suzbijanje korupcije od 19. maja protiv D.M., zbog krivičnog dela primanje mita i protiv D.T. zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja , određen je pritvor iz razloga propisanih čl. 211 st. 1 tač. 2ZKP. Pritvor im se računa od 18. maja, kada su uhapšeni, i može trajati 30 dana najduže do 18. juna 2020.", navedeno je u saopštenju Višeg suda.

Kurir / T.S.

Foto: T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track