KONTROLA PREVENTIVNIH MERA PROTIV KORONE U VRANJU: Formirani timovi za pojačan nadzor na terenu
Ilustracija, Foto: T.S.

oprez

KONTROLA PREVENTIVNIH MERA PROTIV KORONE U VRANJU: Formirani timovi za pojačan nadzor na terenu

Srbija -

U Vranju je Gradski štab za vanredne situacije formirao tri stručna operativna tima. Zadatak operativnih timova biće da kontrolišu poštovanje preventivnih mera zaštite od korona virusa. Štab je formirao timove za praćenje stanja na terenu, u fabrikama, prevozu, komunalnim preduzećima, trgovinama, ugostiteljskim objektima, školama i vrtićima.

Ilustracija
Ilustracijafoto: T.S.

Predložene su i mere kojih bi poslodavci i zaposleni trebalo da se pridržavaju. Sagledavanje stanja na terenu, u pogledu poštovanja sprovođenja preventivnih mera Zavoda za javno zdravlje u Vranju i preporuka Gradskog štaba za vanredne situacije, zadatak je stručnog operativnog tima. O eventualno uočenim nepravilnostima obaveštavaće nadležne inspekcije. Poslodavac je dužan da donese poseban plan primene mera, koji je sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno Zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Ovaj zakon u članu 46, uređuje da predstavnik zaposlenih za bezbednost i zdravlje na radu, odnosno Odbor za bezbednost i zdravlje na radu ima pravo da poslodavcu da predloge o svim pitanjima koja se odnose na bezbednost i zdravlje na radu, da zahteva od poslodavca da preduzme odgovarajuće mere za otklanjanje ili smanjenje rizika koji ugrožava bezbednost i zdravlje zaposlenih i da zahteva vršenje nadzora od strane inspekcije rada, ako smatraju da poslodavac nije sproveo odgovarajuće mere za bezbednost i zdravlje na radu, zaključeno je na sednici.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP/Pavel Golovkin

Obaveza je poslodavca da zaposlenima da epidemiološki upitnik svakog dana pre ulaska u objekat i da zaposlenog kod koga su se pojavili neki od simptoma udalji sa posla i o tome obavesti Zavod za javno zdravlje. Obavezna je kontrola merenja temperature prilikom ulaska u objekat, dezinfekcija ruku i obuće, zatim dezinfekcija prostorija, predmeta i objekata, nošenje zaštitnih maski i rukavica i poštovanje propisane fizičke distance.

Gradski štab za vanredne situacije preporučuje svim poslodavcima da preko predstavnika zaposlenih za bezbednost i zdravlje na radu, redovno sprovode kontrolu poštovanja svih preventivnih mera zaštite od virusa Covid 19 .

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track