Vučević: Naša toplana je u rangu onih u skandinavskim zemljama - istovremeno proizvodi i električnu i toplotnu energiju
Foto: Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada obišao novo kogeneraciono postrojenje na rekonstruisanom toplotnom izvoru ''Jug''

Vučević: Naša toplana je u rangu onih u skandinavskim zemljama - istovremeno proizvodi i električnu i toplotnu energiju

Srbija -

Novo kogeneraciono postrojenje izgrađeno je na rekonstruisanom toplotnom izvoru ''Jug''. Reč je o investiciji vrednoj 4,2 miliona evra. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je tim povodom JKP ''Novosadska toplana'' i rekao da je ta investicija višestruko je značajna, te da je JKP ''Novosadska toplana'' sama finansirala izgradnju postrojenja.

- Ovakvo postrojenje pre nekoliko godina izgrađeno je i na toplani ''Zapad'' kod Novog naselja, a cilj je da imamo što efikasniju i ekonomičniju tehnologiju grejanja, te da je sve uklopljeno u koncept zaštite životne sredine. Naša toplana istovremeno proizvodi i električnu i toplotnu energiju, i potpuno je van konkurencije u Srbiji i regionu. Rangirana je u nivou sa sistemima u skandinavskim državama. Zamenjeno je preko 200 km toplovodnih cevi u poslednjih šest godina, a četiri puta je pojeftinjeno grejanje. Od velikog gubitaša, JKP ''Novosadska toplana'' je postala stabilna firma koja ulaže u dugoročnu stabilnost. Ova investicija završena je u predviđenom roku, a produžili smo grejnu sezonu do 15. maja što ''Toplani'' dodatno umanjuje period u kojem mogu da rekonstruišu sistem. Čekaju nas veliki projekti na polju energetske efikasnosti stambenih zgrada i javnih objekata, jer da bismo prešli na obračun po utrošku moramo imati energetski efikasne zgrade. Taj sistem se trenutno ne primenjuje najviše zbog toga što ima mnogo starih zgrada, i za građane bi takav obračun značio skuplje grejanje - naglasio je gradonačelnik Vučević.

Prema rečima direktora JKP ''Novosadska toplana'' Dobrosava Arsovića, od 2014. godine polovina vrelovodne mreže, stare preko 40 godina, je zamenjena.

- Pored rekonstrukcije vrelovoda, zamenjeni su kotlovi na toplanama ''Sever'' i ''Istok'', kao i pumpe na svim toplanama. Obnovili smo vozni park, od 2016. preduzete su aktivnosti na modernizaciji, automatizacija i povezivanju na sistem nadozora. Priključili smo 150 stambeno-poslovnih objekata na mrežu, a preduzeće nije korisnik ni tekućih ni kapitalnih subvencija Grada, cak smo u poslednjih nekoliko godina uplatili u gradski budžet milijardu i 200 miliona dinara, da mogu da se finansiraju drugi važni projekti za Novi Sad. Preduzeće se ni jednom nije zadužilo i sve investicije finansira iz sopstvenih sredstava - izjavio je Arsović.

On je takođe naglasio da je, na osnovu zvaničnih podataka Agencije za privredne registre, kada se uzme u obzir broj zaposlenih, ''Novosadska toplana'' ubedljivo najbolje javno preduzeće u Srbiji.

1 / 6 Foto: Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja