U KC NIŠ SVE SE VRAĆA U NORMALU: U redovnom radu čak 95 odsto kapaciteta
Foto: Beta/Saša Đorđević

korona u srbiji

U KC NIŠ SVE SE VRAĆA U NORMALU: U redovnom radu čak 95 odsto kapaciteta

Srbija -

U Kliničkom centru u Nišu od danas se na redovan rad vratilo 95 odsto kapaciteta, a u "KOVID-statusu" su još jedino Infektivna i Klinika za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju. Pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš i direktor Klinike za anesteziju, Radmilo Janković, izjavio je danas da rade specijalističke ambulante u staroj zgradi Hirurgije, a Kardiologija sa angio salom je u staroj zgradi Interne klinike.

"Već od 15. juna trebalo bi da redovan rad počne u klinikama za uho, grlo i nos, i za očne bolesti", kazao je Janković. Klinički centar polako pokreće elektronski sistem zakazivanja pregleda i ponovo "podiže" IZIS (Integrisani zdravstveni informacioni sistem).

U Kliničkom centru u Nišu su na lečenju 52 odrasle osobe i tri deteta s potvrđenim korona virusom. Od toga je stanje dva pacijenta teško i priključeni su na respirator.

"Najviše obolelih je na Infektivnoj klinici, dok su u KOVID-bolnici u Klinici za rehabilitaciju oboleli s lakšim simptomima ili bez ikakvih simptoma, ali s potvrđenim korona virusom", izjavio je Janković.

On je rekao da niški Klinički centar dnevno primi do pet pacijenata s korona virusom.

"Stanje je neuporedivo bolje nego pre mesec dana", rekao je Janković i dodao: "Mi smo u jednom trenutku, u jeku epidemije, imali skoro 1.000 pacijenata". Rekao je da je tokom epidemije u niškom Kliničkom centru hospitalizovano 3.000 pacijenata što je desetostruko više nego u KC u Novom Sadu ili u KC u Kragujevcu.

Janković je kazao da je KC Niš tokom epidemije imao respiratora i više nego što je to bilo potrebno. "Na početku epidemije u našim KOVID-bolnicama imali smo 120 respiratora, a tokom epidemije dobili smo od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje još tridesetak", kazao je on.

Janković je danas u ime niškog Kliničkog centra i bolnica u Ćupriji, Leskovcu i Vranju preuzeo od UNICEF-a i kompanije "Eko pumpe" četiri savremena respiratora, i s organizacijom HELP potpisao ugovor o donaciji četiri "pulsna oksimetra" - uređaja za određivanje zasićenosti arterijskog hemoglobina kiseonikom i za merenje pulsa. KC Niš je danas ;dobio još dva "pulsna oksimetra" od kompanije "Dem" iz Novog Sada.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta/Saša Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track