OBNOVA LOZNIČKE BOLNICE: Kapitalno ulaganje u zdravstvo! Izgleda nestvarno (FOTO)
Foto: T. Ilić

POSLE OBNOVE - OPREMANJE

OBNOVA LOZNIČKE BOLNICE: Kapitalno ulaganje u zdravstvo! Izgleda nestvarno (FOTO)

Srbija -

Radovi prve faze započeti krajem 2018. godine na rekonstrukciji nekoliko objekata u krugu lozničke Opšte bolnice privode se kraju.

Kako je nedavno izjavio gradonačelnik Vidoje Petrović, kada sav posao bude okončan ovo će biti prva u potpunosti rekonstruisana opšta bolnica u Srbiji i među šest najboljih i najsavremenijih u našoj zemlji.

"Nedavno sam obišao bolnicu i ono što sam video deluje fantastično i gotovo nestvarno u poređenju sa stanjem u kojem su se ovi objekti nalazili. Predstoji nam opremanje bolnice i ona će se sukcesivno opremati inventarom, tehničkim sredstvima i uređajima za dijagnostiku. Radovi se odvijaju i u pre nekoliko decenija započetom hirurško-ginekološkom bloku, njihova vrednost je oko milijardu i 200 miliona dinara, a trenutno se radi projekat za treću fazu koja podrazumeva sve ostale objekte u bolničkom krugu uključujući parterno uređenje", kazao je Petrović ističući ogromnu podršku vrha države.

foto: T. Ilić

Vrednost radova na rekonstrukciji tri odeljenja, Grudnog, Internog i Neuropsihijatrije je nešto više od 400 miliona dinara, a novac je obezbedila Vlada preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, dok je sa 30 miliona dinara izrada projektne dokumentacije finansirana iz gradske kase.

foto: T. Ilić

Interno odeljenje koje je bilo u vrlo lošem stanju je nadograđeno sa 760 kvadratnih metara, a obnovljeno je i ostalih 1.300 kvadrata. U prizemlju zgrade ostaju Odeljenje dijalize i Koronarna jedinica, u nadograđenom spratu biće smešteno Odeljenje neurologije dok će u objektu gde se nalazi Psihijatrija posle iseljenja Neurologije biti opremljen prostor za dnevnu bolnicu.

foto: T. Ilić

U toku je i izgradnja nove kotlarnice na drvnu sečku i lož ulje.

Majstori su i u zgradi nezavršenog hirurško-ginekološkog bloka čija izgradnja je počela pre 33 godine. Rađena je do 1990. da bi početkom rata 1991. poslovi bili prekinuti i objekat od oko šest hiljada kvadrata u kome su trebalo da se nalaze sa hirurško odeljenje, porodilište, operacione sale ostao je nedovršen. U velikoj građevini niko nije operisan niti je rođena beba. Jedino je 1998. da bi se zaštitila od propadanja konzervirana, a kasnije je oko 200 kvadrata korišćeno kao magacin. Sada će biti urađena rekonstrukcija, adaptacija i dogradnja drugog sprata zgrade koja će napokon biti stavljena u upotrebu. Tako će po završetku svih radova od objekata u krugu lozničke bolnice bukvalno stari biti samo temelji.

foto: T. Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će posetiti Loznicu i, kako je najavljeno, svečano otvoriti fabriku "Adient" u industrijskoj zoni kao i rekonstruisana odeljenja lozničke Opšte bolnice koju je posetio i u februaru prošle godine.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track