BOGDAN LABAN: Jezik i pismo elementarni su preduslovi za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda u Hrvatskoj
Foto: Grad Subotica

Gradonačelnik Subotice se sastao sa Srđanom Jeremićem ZVO Vukovara

BOGDAN LABAN: Jezik i pismo elementarni su preduslovi za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda u Hrvatskoj

Srbija -

“Jezik i pismo, uz očuvanje svoje kulture, tradicije i vere, elementarni su preduslovi za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda, za decu koja se školuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Republici Hrvatskoj“, izjavio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban nakon sastanka sa predsednikom Zajedničkog veća opština iz Vukovara Srđanom Jeremićem, u Gradskoj kući.

Sporazum o saradnji Subotice i Zajedničkog veća opština (ZVO) iz Vukovara potpisan u februaru 2020. godine, predstavlja vid podrške našeg grada aktivnostima Zajedničkog veća opština u oblastima obrazovanja, kulture, vere, medija, informisanja, sporta, ljudskih prava i privrede, podsetio je gradonačelnik ističući da se cilj Sporazuma ogleda u dugoročnoj prijateljskoj saradnji ZVO i Subotice kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti i da subotička lokalna samouprava danas realizuje upravo jednu od njih.

foto: Grad Subotica

– Za srpske nacionalne interese i unapređenje položaja svih Srba koji žive van granica naše zemlje – kako bi u punom kapacitetu mogli da ostvaruju svoja ljudska i nacionalna prava i jačaju institucije – kao i za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, snažno se bori predsednik Srbije Aleksandar Vučić pružajući podršku i pomoć svojim sunarodnicima koji žive van matične države. I mi, kroz lokalne samouprave, nastavljamo tu njegovu borbu i želimo da pokažemo da pored države, i lokalne samouprave iz matične zemlje brinu o Srbima sa druge strane granice. Verujem da će ova praksa da se nastavi i u narednom periodu jer imamo razumevanja i volje za saradnjom sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj – naglasio je Bogdan Laban, i najavio pomoć od 500 paketa namenjenih deci koja se školuju na srpskom jeziku.

Uz izražavanje zadovoljstva što je, kako je rekao, imao čast da se sastane sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, osvedočenim prijateljem Srba koji žive izvan granica Republike Srbije, Jeremić je rekao da je poznato koliko je teško očuvati svoj nacionalni identitet ukoliko živite izvan granica svoje matične zemlje, a koliko je to posebno teško Srbima koji žive u Hrvatskoj.

– Zajedničko veće Srba, koje zatupa interese Srba koji žive na prostoru Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije potpisalo je Sporazum o saradnji sa gradom Suboticom i danas smo u prilici da učinimo prvi korak u smislu saradnje za nas značajnog poduhvata – donacije 500 paketa školskog pribora za učenike sa prostora istočne Hrvatske koji nastavu slušaju na srpskom jeziku i ćirilčnom pismu – kazao je Jeremić.

foto: Grad Subotica

Mi na istoku Hrvatske, istakao je, predstavljamo jednu homogenu sredinu koja je još uvek u stanju da očuva svoj nacionalni identitet.

– Na tom putu koji je težak, složen i kompleksan potrebna nam je, naravno, pomoć matične države. U gradu Subotici našli smo i partnera i saveznika na tom putu. Ako kažem samo da je nakon našeg dopisa gradu Subotici za odobravanje određene pomoći našoj deci koja se obrazuju na manjinskom jeziku odgovor grada Subotice usledio u samo nekoliko dana, onda to govori koliko je gradonačelnik Laban, ovaj grad i ova struktura vlasti u Subotici privržena očuvanju elementarnih i fundamentalnih prava Srba koji žive izvan svoje matice – podvukao je Srđan Jeremić.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track